Hadis ilminde kısaltmalar ne anlama gelir?

Tarih: 30.05.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Hadisle ilgli eser ve sitelerde ravi veya eser kısaltmaları bulunuyor. Bunların açılımlarını nasıl öğrenebiliriz?
- Misal olarak "kef" harfi hangi hadis alimini gösteriyor; başlıcalarını yazabilir misiniz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Sorunuzda geçen kelime "kaf" veya "kef" olabilir. Eğer kaf ise bu harf genellikle Buhari ve Müslim’in aynı rivayeti aldıklarını göstermek için kullanılır.

Bu harfler Arapça olarak iyi anlaşılır, fakat Latin harflerinde birçok harf bulunmamaktadır. En çok kullanılanlar şöyledir:

Hı = Buharî, = Müslim, = Tirmizî, N = Nesaî, D= Ebu Davud, Ceh = İbn Mace, HM = Ahmed b. Hanbel (Müsned), K = Hakîm (Müstedrek), TB = Taberanî …

Bu konuda farklı işaretler vardır. Her müellif farklı işaretler kullanabilir. Bu açıdan hadis kitaplarında geçen ve hangi kitaptan alındığını göstermek için kullanılan işaretleri öğrenmek ve doğru karar vermek için, o eserin başındaki bilgileri okumak gerekir.

Konuyla ilgili bir örnek:

Suyûtî, Cem'ul-Cevâmî'in dibâcesinin (ön söz) el-Akvâl kısmında şöyle der: "Buhârî için (?  ), Müslim için (? ), İbnu Hibbân için (??), Hâkim'in Müstedrek'i için (? ), Ziyâu'l-Makdisî'nin "el-Muhtâre"si için ( ?), remizlerini koydum. Bu beş kitapta yer alan hadislerin hepsi sahîhtir. Herhangi bir hadisi onlara nisbet etmek aynı zamanda sahih olduklarını ifade etmek olur. Müstedrek'in tenkîd edilmiş olan rivayetleri bu kâideden hariçtir. Zaten onlara ayrıca dikkat çektim.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun