Surelerin ismini kim koymuştur?

Tarih: 31.05.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hadislerden anlaşıldığına göre, bir kısım surelerin isimleri bizzat Hz. Peygamber (asm) tarafından verildiği kesindir. Efendimiz (asm) tarafından verilen bu isimlerle sureler arasındaki münasebetlere bakılarak, geri kalanların isimleri de sahabeler tarafından verilmiş olabilir.

Ancak bazı alimlere göre, bütün surelerin ismi Hz. Peygamber (asm) tarafından verilmiştir. Bu alimlere göre; Kur'an'ın surelere bölünmesi ve surelerine isim verilmesi de bizzat vahiy sahibi tarafından yapılmıştır. Hadis-i şeriflerde surelerin adları zikrolunur. Fatiha suresi, İhlâs suresi, Yâsin suresi, Kevser suresi gibi...

Surelerin bölünmesi ve onlara ad verilmesi Peygamber Efendimiz (asm) tarafından yapılmıştır. Filan surenin şu ve şu ayetleri diye surelerin isimleri birçok rivayetlerde geçer.

İmâm Buhari rivayet ediyor:

Abdullah İbni Mes'ud bir gün namaz kılarken Enfal suresinin kırk ayetini okumuştur. Fethül-Bari (H. 852/M. 1448), İbni Mes'ud'un hangi ayetten başlayarak hangi ayette bitirdiğini anlatır. Demek surelerin adları ve ayetlerin sayıları ve tertipleri belli imiş. Buna benzer rivayetler, "namazda şu surenin, şu ayetleri okundu" kabilinden nakiller pek çoktur. Demek surelerin ayetlerinin tertibi ve isimleri Peygamber Efendimiz (asm) tarafındandır. (bk. Osman Keskioğlu, Kur’an-ı Kerim Bilgileri, s.111).

Bu görüşü destekleyen bir kısım hadisler şöyledir: Hz. Peygamber (asm) şöyle buyurdu:

“Zehraveyni, yani Bakara ve Al-i İmran surelerini okuyun.” (Müslim; Müsafirin, h.no: 252).

Abdullah b. Mesut anlatıyor: 

“Hz. Peygamber (asm), Beni İsrail / İsra; Kehf, Meryem, Taha ve Enbiya sureleri için ‘Bunlar ilk inen, vahiy olarak ilk aldığım surelerdendir.’  buyurdu.” (Buharî, Tefsir; 17/1; 21/1; Fedailu’l-Kur’an, 6).  Hamimler, Kaf, Mülk, İhlas, Felak, Nas, gibi daha birçok sureyle ilgili rivayetler vardır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun