Şafi mezhebine göre sabah namazında kunut duası okunuyor. Salat ve selam getirmezse sehiv secdesi gerekir mi?

Tarih: 07.06.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Şafii mezhebine göre, kunut duasının sonunda salavat getirmek de, kunut gibi sünnettir. Bilindiği üzere, Hanefiler dışındaki mezheplerde  sehiv secdesi  sünnettir. Bu husus, cemaatten ayrı bir harekete girişmeme konusunda hafifletici bir sebeptir.

Bununla beraber, Şafiilerde, -imam sehiv secdesi yapmadığı takdirde cemaatin yapması gerekmez. Yalnız mendup olarak yapabilir (bk. el-Fıkhu’l-İslamî, II/90)- Ancak eğer imam sehiv secdesini gerektiren bir şeyi, kendi mezhebinde olmadığı için terk etmişse (sabah namazında Hanefi imamın kunut duasını terk etmesi gibi), imam selam verdikten sonra, kendisi selam vermeden sehiv secdesini yapar.(a.g.e, II/99).

Bir de şöyle düşünebiliriz ki, salavatın yeri, sünnetle belirlenen kunut duasının sonrasıdır. Şayet bir kimse, kunut duasını, arkasından salavatı getirdikten sonra, ayrıca fazladan bir duayı daha eklerse, bu sehiv secdesini gerektirmez. Çünkü, normal kunut ve salavat yerinde yapılmıştır. Diğer dua olsa da olur, olmasa da olur, belki olmasa daha iyi olur. Bu ek duanın sonunda bir daha salavat okumamak, tamamlanmış olan kunut duasına bir zarar vermez ve sehiv secdesi gerekmez, diye düşünüyoruz.

Sonuç olarak, Şafi mezhebine göre, sabah namazında Kunut okumak, salat ve selam getirmek sünnettir. Salat ve selamı terk eden kimsenin de sehiv secdesi yapması yine sünnettir. Sehiv secdesini yapmayan kimse sünneti terk etmekle beraber namazı geçerlidir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun