Tesbih namazı en az kaç kişiyle kılınır? Mesela bir imam ve bir cemaat ile kılınır mı?

Tarih: 08.06.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Evet, tesbih namazı tek bir imam ve bir cemaatle kılınabilir. Tek başınada kılınabilir. Nafile namazların münferiden kılınması daha faziletlidir.

Aslolan hüküm bu olmakla beraber, bazı şart ve kayıtlara bağlı olarak istisnai bir hüküm de mevcut bulunmaktadır. Şöyle ki:

Herkesin tek başına başaramayacağı tesbih namazını, davetleşmek ve haberleşmek suretiyle olmaksızın, oturmakta olan birkaç kişi, aralarından birini imamlığa geçirip kendileri de ona uyarak kılsalar caizdir. (Mehmed Emre, Günümüz Meselelerine açıklamalı Fetvalar, 1320)

Tesbih namazı cemaat halinde kılındığı zaman imâm, açıktan okur ve tesbihleri de açıktan tekrar eder. (İbn Abidîn, Reddu'l-Muhtar, Mısır 1966,2/27)

Tesbih namazının belli bir vakti yoktur. Kerahet vakitlerinin dışında her zaman kılınabilir. Bu namazı dört rekat olarak kılmak mümkün olduğu gibi, iki rekatın sonunda selam vermek suretiyle, ayrı ayrı ikişer rekat halinde kılmak da mümkündür. (bk. Vehbe ez-Zuhavlî, el-Fıkhu'l-İslâmî ve Edilletühü, Dımaşk, 1984, II, 49).

İlave bilgi için tıklayınız:

TESBİH NAMAZI...

Tesbih namazı diye bir namaz var mıdır, Tesbih namazından bahseden hadis sahih midir?

Kerahet vakitleri hakkında bilgi verir misiniz?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun