Ben bir Alevi genciyim, Sünni bir kızla evlenebilir miyim?

Tarih: 16.06.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Sünni bir kadın Alevi bir erkekle evlenebilir mi?
- Alevi bir kız Sünni bir erkekle) evlenebilir mi?
- Bir de Sünniler gerçekten bize düşman mı içden, yoksa baştakiler mi bizle oynuyor?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Müslüman bir hanım ancak Müslüman bir kimse ile evlenebileceğinden, önce Müslümanı tanıtmamız lazımdır. Müslüman, İslâm dininin bütün kesin hükümlerini kabul edip hiçbirisini reddetmeyen kimsedir. Yani namaz, oruç, zekât, hac, abdest, gusül ve benzeri emirleriyle; zina, içki, faiz ve benzeri nehiyleri kabul edip onlara inanan kimsedir. Ama zikredilen şeylerin tümünü veya bir kısmını kabul etmeyen kimse Müslüman sayılmadığı gibi, onunla evlenmek de caiz değildir. Evlenme vaki olduğu takdirde evlilik hayatı gayrimeşrudur. Bunun adı ister Sünni olsun, ister Şii olsun fark etmez.

Demek ki evlenmenin ölçüsü İslâm'dır. Maalesef bugün yurt içinde veya dışında birçok Müslüman hanım, durumu sormadan ve İslâm'ın hükmünü öğrenmeden Müslüman olmayan kimse ile evlenir ve kendini kıyamete kadar Allah'ın lanetine müstahak eder. (Halil GÜNENÇ, Günümüz Meselelerine Fetvalar, 2/119)

Önce bir hususa işarette bulunmak istiyoruz:

Biz Alevî-Sünnî ihtilafını körükleyip ayrılık gayrılık meydana getirmeye taraftar değiliz. Birlik ve beraberlikten yanayız. İhtilâfları körüklemekten, farklı anlayışları alevlendirip birliğimizi bozmaktan hiç kimseye fayda gelmez, ancak hepimize zarar gelir. Bunu böyle biliyor, böyle de inanıyoruz.

Aslında bir Müslüman’ın veya bir tarikatın Hz. Ali (ra) muhabbetini meslek ve meşrebine esas almasının dinen hiçbir sakıncası yoktur. Diğer sahabelerin hakkına tecavüz etmemek, Kuran ve Sünnetin ışığında namazını kılmak, orucunu tutmak ve diğer sorumluluklarını yerine getirmek kaydı ile, Hz. Ali (ra) ve Ehl-i Beyt muhabbetini rehber edinmenin hiçbir mahzuru olamaz. Gerçek şu ki, Kitap ve Sünneti bilen ve gereği gibi yaşayan hakikî bir Alevî, ancak Allah Teâlâ'yı mabûd olarak tanır. Kendisini, İslâmîyet’in bir ferdi olarak bilir, Peygamberimizi (asm), en son peygamber, Kuran-ı Kerîm'i de son semavî kitap kabul eder.

Bu sun’î ayrılığın ortadan kalkmasının tek yolu, Kuran'ın ve Sünnetin ışığı altına girmek ve yegane ölçü kabul etmektir. Nitekim Cenâb-ı Hak Kur'ân-ı Kerim'de, “Hepiniz Allah'ın ipine sımsıkı sarılınız ve ayrılmayınız.” buyurmakla, bütün Müslümanların Kuran ve Sünnet etrafında toplanmasını emretmektedir.

Bu anlayış içinde sualin cevabını vermeye çalışalım.

Önce Alevîliğin ne olduğunu belirlememiz gerekir ki, hüküm vermekte isabet edelim. Gerçekten de Alevîlik nedir? Evet, cevabını aradığımız soru budur. Alevîliğin ne olduğunu belirleyebilsek mesele biter, "Evlenmek uygundur yahut da değildir." diye cevap verebiliriz. Ne var ki, ülkemizdeki Alevîlik anlayışı tek ve net değildir. Bazı Alevî temsilcilerinin Alevîlik anlayışlarını dinledik...

Şayet Alevîlik böyleyse dinen evlenmek de isabetli, akraba olmakta da fayda vardır. Tanışırız, anlaşırız. Bu dedeler diyorlar ki:

- Alevilik Kur'ân'ın dışında olamaz. Sünnetin zıddına anlaşılamaz. Peygamber Efendimiz (asm)'in yaşayışına ters şekilde yorumlanamaz. Alevîlik'te namaz, oruç, hac, zekat gibi dinî emirlerin hepsi de vardır ve mevcuttur. Aksini iddia edenler Alevîliği kendi maksatlarına alet etmek isteyenlerdir. Onların oyununa gelinmemeli, Aleviliği İslâm'ın dışında göstermek isteyenlere itibar edilmemelidir...

Alevîlik böyleyse bir diyeceğimiz olmaz. Din kardeşi anlayışı içinde bakarız kendilerine, hatta bir kısım kusur ve noksanlarını da görmezlikten geliriz. Çünkü hepimizde vardır kusur ve amel eksikleri...

Ancak böyle değil de, alevîlik bazılarının iddia ettikleri gibi ise... Yani:

- Namaz, oruç, zekat yoksa; ibadetlerini sadece bir kalp, gönül meselesi telakki ediyor, beş vakit namazı inkârda bulunuyorlarsa: Resulüllah (asm)'ın raşid halifelerine hürmetsizliği esas alıyor, bazı tarihî olayları günümüze taşıyarak düşmanlığı canlı tutmayı düşünüyorlarsa; bilhassa farz olan guslü kabul etmiyor, cünüblükten sonra yıkanmayı uygun bulmuyorlarsa...

Bunları kabul etmeyenle edenin bir arada huzurlu bir yuva kurmaları, sevgi içinde mutlu ve bahtiyar olmaları aklen mümkün olmadığı gibi dinimize göre de uygun olmaz. Aynı kültürü paylaşanların bile huzur içinde geçinmelerinde zorluk çıktığı günümüzde, ayrı kültürde olanların huzur içinde mutlu bir aile hayatı sürdüreceklerini sanmak, ne derece gerçekçi olur, düşünülsün. Bunun için diyoruz ki:

“Alevîliği taraflar nasıl anlıyorlar, önce bunu tesbite ihtiyaç vardır!”

Kuran'ı kutsal kitabımız olarak esas alıyorlarsa, Kuran'ın manasının sünnette açıklandığını kabul ediyorlarsa, Resulüllah (asm)'ın ve Ehl-i beytin ve Sahabilerin yaşayışını örnek biliyorlarsa aramızda temelde ayrılık yok demektir. Diğer farklılıkları hoşgörmek mümkün olabilir.

Farzları kabul eden kimse mümindir; kabul etmeyen ise inkarcı konumundadır. Bunu tesbit ise, görüşüp konuşmakla mümkün olur. Görüşüp konuşmadan kestirip atmak peşin hükümlülük olur.

Alevilik babadan oğula geçen bir soy, bir kan bağı değildir. İnsan bugün Alevi, yarın dönüp Sünni veya tersi olabilir. Bu gencin ailesi Alevi olmakla beraber gencin kendisi İslam'a Sünniler gibi dinimizin inanç esaslarını ve temel kurallarını bizler gibi kabul ediyorsa o makbul bir Müslümandır.

Bir mühim noktaya daha işaret etmek gerekir:

Alevîliği İslâm'ın içinde yorumlayan (din kardeşimiz), dışında anlayan da (vatandaşımız)dır. Biz vatandaşımızla da karşılıklı saygı içinde yaşamak isteriz. Bu, bizim Müslümanlığımızın da gereğidir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

tuggbaa

ben sunnı bır kızım. sevdıgım genc alevı ve evlenme kararı aldık. aılem cok ta sıcak bakmıyor fakat benim ıcın anlasabilmek daha onceliklı gelıyor. zaten sevdiğim gencte alevı ama boy abdestı alıyormus ve benim mezhebime saygı duydugunu soyluyor ben de aynı seyı ona soyluyorum.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
YENİCAG_58

Yapılan yorumalrı okuyunca cok duygulandım.Bende bır alevıyım ailem malesef gecmıste ne anlatılmıssa onları yasıyor.Allah'a ınanıyorlar sukur ama namaz oruc gıbı seylerı yasmıyorlar.Ben arkaslarım sayesınde bır cok seyı ogrendım.Neyse Vakıt geldı Alevı bır kızla nısanlandım anlasmadım ayrıldım benı dönmüs gıbı goruyorlar bazı akrabalarım.Bu cok uzucu durum hep cahıllıkten ama degıstırmek zor bu durumu.Ben suan sehır degıstırdıgımız ıcın yıne uzak kaldım ama elımden geldııgınce yasamak gayretındeyım.Sımdı evlılık yasım geldı gecıyor ALLAH yukardakı guzellıklerden banada nasıp etsın dıye dua edıyorum.BU SITE YÖNETİCİLERİNE VE YORUMCULARA TESEKKÜRLER.ALLAH HEPİNİZDEN RAZI OLSUN.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Anonim

MAŞALLAH; BAREKALLAH,,,

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
cansin293

insanlarin alevi yada sunni olmasi neyi degistirir.ALLAHTAN BASKA ILAH YOK!HEPIMIZI YARATAN BIR TEK RABBIMIZ!HZ ALI;PEYGAMBER EFENDIMIZ[S.A.S]AMCASININ OGLU.ILK MUSLUMAN OLANLARDAN CENNETLE MUJDELENENLERDEN VE ALLAHIN ASLANI ,HZ.FATIMANIN ESI PEYGAMBERIMIZ[S.A.S]ESI,OYLESYSE ALEVI SUNNI AYRIMINI BIRAKIP PEYGAMBERIMIZE UMMET OLALIM!RABBIMIZE KUL OLALIM BENDE ALEVIYIM AMA KUL OLMAYA CALISIYORUM RABBIME!SELAM VE DUA ILE

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
yolcu01

Ben bir alevi olarak bu yoruma katılmak isterim. Maalesef Kuranla tanışmadan önce ben de namazdan yoksun ibadetin önemini kavrayamayan içki kumar gibi haram konuların hassasiyetini kavrayamayan bir insandım. Beni çevremde doğruya yöneltecek bir büyüğüm de yoktu. Ama Allah yeter ki bir insanın kalbindeki mührü kaldırsın gerisi zaten geliyor öncelikle abdest gusül namaz gibi dinimizin temelinde olan konulardan uzak olan aleviler olduğu gibi sünniler de vardır. Çünkü ben aleviyim alevi çevremi de üniversite ve öğretmenlik hayatımdaki sünni çevremi de eleştirebiliyorum. Şunu çok iyi anladım ki bunun yegane sebebi kuran ve sünnet ışığından ayrılmış olmaktır mesele budur ve toplu olarak kaybettiğimiz değerleri yakalamak için çalışmamız gerekir. Biz islam çatısı altında aynı yollardan aynı kapıya ulaşmaya çalışan bir topluluğuz bu yüzden herhangi bir bölücülüğe yeltenmezsek inşallah bizi bölmek isteyen batılılar en çok üzülenler olacaktır. Alevi kardeşlerim lütfen bu kültürü islamdan ayrı olarak düşünmeyin namaz oruç abdest gusül hepimizindir. Bunları inkar eden varsa hakka kulak versin ve hakikate yönelsin aleviliği de sünniliği de tanıdığını düşünen biri olarak hepimizin islam kimliği altında birleşmesini cenabı haktan niyaz ederim.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editör (ahmet)

İslami kaynaklara göre sizleri bilgilendirmeye çalışıyoruz. Ziyarteçilerimize islamiyeti anlama ve yaşama konusunda yardımcı olmanın gayret ve çabası içindeyiz.

Hakkımızda bilgi almak için tıklayınız.

Yazarlar hakkında bilgi almak için tıklayınız.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
mazostar

Ben alevi bir alinenin çocuğuyum. Elhamdulillah annemde(Allah rahmet eylesin) babamda namaz kılıp diğer ibadetleri yapıyorlardı. Ben de genç yaşta namaz kılmakla şereflendim. Elhamdulillah. Hiçbir halifeye yada sahebeye kinim yada düşmanlığım yok. Bence artık alevi yada sünni ayrımı yapmanın devri değil. Bunları aşmak lazım. Devir iman devri. İnanıyor mu inanmıyor mu? İnancının gereklerini yerine getiriyor mu? ona dikkat etmek lazım. Sırf ben aleviyim diye kızını bana vermek istemeyen aileler tanıdım. Diğer kızı beynamaz bir sünni ile evli olmasına rağmen. Alevi ve namaz kılan birisi olduğum için her iki tarafdan da yakından tanıdığım kişiler var. Alnı secdeye varmayan Allah'ı tanımayan alevide tanıyorum sünni de. Hakeza alnı secdeden kalkmayan alevi ve sünnilerde tanıyorum. Hocamızın da bahsettiği gibi müslüman mı değil mi ona dikkat etmeli. Allah C.C razı olsun.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
songül bağcılar

ben yolcu 01 rumuzlu arkadaşı tebrik ve teşekkür ederim.benimde birçok alevi arkadaşım var.fakat maalesef islami bilgileri yeterli değil,ama bu durum büyüklerinden dolayı.çünkü büyükleri böyle yetiştiriyor onları.belli bir yaştan sonrada islamiyeti anlamaları zor oluyor.üstelik çevresindekiler tarafından dışlanıyorlar.bir bayan arkadaşım bir ay önce oğlu askerde öldü.şehit değil maalesef intihar etti.annesi şu sıralar namaz ve duadan teselli bulmaya çalışıyor.ama yakınları abesle karşılıyor.ben çok üzülüyorum bu duruma.biliyorumki alevilik böyle bişey değil.hz.aliyi seven onun ilk müslüman olduğunu ilk namaz kılanlardan biri olduğunu kabul etmek zorundadır.hz.muhammedin damadı ve amca oğlu üstelik savaşlarda sağ kolu ve dördüncü halifeliğe uygun görülmüş bu zatın namazı.ramazan orucu,zekatı,haccı ve kelimei şehadeti ilk kabul edenlerden olduğu heryerde yazıyor.aleviyim deyipte bunlara inanmayanların vay haline.Allahtan duacıyım kalbi körelmişlere islam ışığıyla aydınlansın yürekleri.ama bizlerde bişeyler yapalımki bu yanlışlıklar daha fazla artmasın.üstüme düşen ne varsa ben hazırım.allah sizlerdende razı olsun.selam ve dua ile

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
basbakan

keşke toplumumuz sizin gibi düşünseler ellamdüllah diyen her mümin zaten müslümandır.... ama neden ayrım yaparlar anlamış değilim..

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
seynep

Allah hepimizden razı olsun. benim de nişanlım alevi.. ben sünni. ailem o alevi diye nişanı bozdu. biz kopamadık. ALLAH kendi sevgisiyle kalbimize öyle bir sevgi vermişki hep sahip çıktık birbirimize. ama ailem kabul etmiyor. çaresizim.. dularınıza ihtiyacım var. ALLAHa emanet olun.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
begüm23

iki yıl önce abim alevi bir kizla evlendi. Din´den, namazdan oruc´dan ve abdesten hic haberi olmayan yengem, kısa bir süre içerisinde öyle bir dönüş yaptiki bizler imrendik, bizki islamiyet içerinde yetişdik onun kadar yönelemedik islama. Şimdi Ailemin ve onun sayesinde ablaları ve yengeleri Hak yolu buldular. Diyecegim şu ki, Insanın içerisinde allah korkusu varsa daima hak yolu bulur.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
8Subat

Allah razı olsun. gercekten cok bilgilendik. ama, Kuran ısıgına ve Sünnete zıt cok alevi var... bence bu da büyük bir acıklık...

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
8Subat

Allah razı olsun, gercekten cok bilgilendik.. ama Kuran ısıgına ve sünnete zıt cok alevi var... bence bu da büyük bir acıklık...

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
onemli513

Rabbim hocalarımızdan ve yorum yapanlardan razı olsun. bende sunni bir kızım evlenmek istediğim kişi ise alevi. çok eksiği var ama elimden geldiği kadar yardım etmek istiyorum. sunnilerde de islamiyeti tanımayan çok kişi var neden bu ayrım yapılmış anlamıyorum.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
sarilary

sorulan soruya çok yollu açıklamalar olmuş örneklerle gayet iyi cvp ortaya çıkıp aydınlanmış allah hepinizden razı olsun bu konudada bilgi sahibi olduk

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
anamuhalefet

alevılık kardesım sanırım songulayk sunu demek ıstedı
bu tur durumlarda karar vermek çok zor yanı alevılıge bıse demedı ama gercekten de zor bır durum

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
quatrope

o kadar üzülüyorumki bu ayrılıklar neden bizim suçumuz neydi ben anlamıyorum Allah hepimizin yardımcısı olsun ben alevi bir gencim ve çocukluğumdan beri o kadar karmaşalar içinde byüdümki bana ailemin tek öğrettiği kimseyi ayrı ve hor görme yeterki insan olsun ama beni ayıran dışlayan içinden benim hakkımda kötü düşünen o kadar çok insan gördümki yani bir insan karşısındaki hakkında hiç bişey bilmeden nasıl ön yargıyla sadece çevresindekilerden duyduklarıyla yargılıyabilir ben anlamıyorum nasıl olucak şimdi ben şimdi nasıl çok sevdiğim bi insandan bu mesele yüzünden ayrı kalıcam bunun hesabını kim vericek yani ben sünni olsaydım ve hiç bişey yapmasaydım ibadet anlamında sadece sünni olsaydım beraber olcakmıydım sevdiğim insanla biz insan değilmiyiz ya ben artık anlamıyorum yaşım 26 hayata dair hiç bi bekletim kalmadı bu nasıl bişeydir ya bunun bi açıklaması varmı yaptığınız yorumları çok beğendim keşke herkes sizin gibi düşünse teşekkürler...

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
umanny

verdiğiniz bilgiler için size minnettarız yalnız size affen bir soru sormak istiyoruz bu kadar islamı anlatan bize tebliğ eden insan varken size ne kadar güvenebiliriz! şimdiden teşekkürler

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Anonim

alevi yada hristiyanla komşu olmak farklı şey aynı evi paylaşmak farklı şey. Eş olduğun zaman bi takım konuların uyuşması gerek ki anlaşmak mümkün olsun. ...

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
ozlm_2709

bende alevi bir kızım.yorum yapan herkesi çok iyi anlıyorum.hidayet ALLAH'tan ilim olmadan fikir olmuyor malesef.dinini çok iyi yaşayan alevilerde var hiç yaşamayıp muhalefet olan alevilerde.aleviliği çok araştırdım çok okudum.ama bunun adı altına saklanıp kendi cahiliyetini bütün alevi toplumuna yakıştıran bir sürü alevi tanıdım.tek suçumuz bu...beni derinden etkileyen bir mesele ve çok zor..malesef alevi arkadaşları kızdırmak istemem ama kuran ve sünnete uyarak yaşayan ve yaşamayan aleviler diye kendi aramızda ikiye ayrılıyoruz.üzülerek söylüyorum ki kuran ve sünnete uymadan yaşayıpta aleviliği kullanan kısım çoğunlukta...bizim gibi dinini yaşamaya çalışanlar her zaman onların ve sünni dediğimiz (bilinçli olanları hariç)topluluğun karşısında karalanıp duracağız.gusül abdestimize kadar kirletildik.hem alevi hem sünniler sayesinde.bu şekilde aleviler gusül abdesti almaz deyipte genelleme yapan ve düşünenlere hakkımı helal etmiyorum.
sünni olup dinini yaşamayan bir sürü insan tanıdım.alevilik deyince onlar öyledir böyledir deyip atıp tutanlar.kendiside yaşamıyor ha.mum söndü yapıyorlar diye düşünen o kör cahil insanlar biz müslümanız diyorlar.acınası bir durum.olan bizlere oluyor.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
islamiyet Pınarı

merhabalar ben sünni bir bayanım evliliği düşündüğüm kişi alevi ama kuran' a ve farz kıldıklarına iman eden biridir. ..

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
ertugrulertugrul

yukarıda bir arkadaş yengesine hak yolunu buldu demiş aleviliği hak yolundan ayrı tutmak çok saçmadır sunu unutmayın din kardeşlerim bir kişiye kötü kadın demek için bile 4 şahit göstermek gerekiyorsa bir insana önceden hak yolunda değil diye bir ithamda bulunmak gayet yanlıştır ALLAH vermesin insan dinden çıkar..

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
micor87

burdaki yorumları okumaktan gerçekten muttluluk duydum benim de alevi arkadaşım var ama burdaki alevi arkadaşlar gibi düşünmüyor

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
conca68

Sayın hocalarım! Yukarıdaki yazınızda güzel açıklamalarda bulunmuşsunuz. ...

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
hocanasrettin

çok güzel bir hizmet yapıyorsunuz.bundan sonra sık sık başınızı sorularımla ağrıtacağım.şimdiden söylemesi.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
zeyni tunc

Yasasin ISLAMIYET :)

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Menzilköyü

Allah sizlerden razi olsun iyi varsiniz.Yanliz benim anlamadigim sey burda hocalarimiz negüzel anlatiyorlar hakikatleri ama bazileri hala ayni kafayla hariket ediyor gusul abdestinden uzak diyorlar ve yinede evlenmek istiyorlar o kisilerle.Yarabbi sen bizleri islah eyle

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
hamiyet

aciklamalariniz icin sizlere cok tsk ederim Allah razi olsun hepinizden, dilerim Yüce Mevladan herkez birgün hak yolunu bulur.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
divaaa

Selamün aleyküm. ben de alevi bir bayanım namazlarımı kılıyorum, tesettürlüyüm, Ramazan ayında orucumu tutuyorum hatta pzt perşembe tutmaya çalışıyorum, tüm peygamberleri tüm sahabeyi çok seviyorum, Kuranı Kerim'den birçok sayfa ezbere biliyorum. Etrafımdaki kişilere Kuran öğretiyorum. her gün okuduğum düzenli zikirler vardır. fetvaları, dini yönden beni geliştirecek şeyleri okurum. hayatım böyle geçiyor evde. tek üzüntüm etrafımdaki hiçbir arkadaşım komşum hiçkimse bilmiyor alevi olduğumu ve açıklayamıyorum bakışları değişecek bunu biliyorum. Ben attığım her adımı, aldığım her nefesi, uykumu, yemeğimi herşeyi Rabbimin rızası için yapıyorum. lütfen önyargılılı olmayın, kimseyi kınamayın. Allah celle celalühü yeterki insanın içinden versin. mezhep ırk dinlemiyor bu sevda.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
ahsen sena

Çok aydınlatıcı bilgiler Allah razı olsun hepimiz ALLAH ın kullarıyız ve böyle ayrımlar yapılması hoş değil sonuçta eller semaya açıldığında bütün dualar aynı yere gidiyor. ALLAH a emanet olun

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
gülbeyaz

Allah sizlerden razı olsun açıklama gayet açık her konuya değinmişsiniz . bence de önemli olan karşının önce müslüman insan olması gidiş yollları farklı olabilir ama aynı yola çıkıyorsa sorun yok ayrımcılıktan nefret ederim ve karşıyım baskıda olmamalı islam akıl dini Allaha emanet olun emeği geçen herkese saygılar AYRICA BÖYLE DURUMLARLA KARŞI KARŞIYA OLANLARAIN HEPSİNE MUTLULUKLAR , TABİ CÜMLESİNE DE

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
serap7

ÇOK GÜZEL AÇIKLAMA YAZMIŞSINIZ BENDE SUNNİYİM VE ALEVİ BİR ERKEKLE EVLENDİM HERKES KARŞI ÇIKTI DİYENET İŞLERİNDEN AYNI BU ŞEKİLDE BİLGİ ALDIM BENİM AİLEMİ ZOR İKNA ETTİM EŞİM ALEVİ AMA DİNİ GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRMEYE ÇALIŞIYOR.BENCEDE MESHEBE GÖRE DEĞİLDE YAŞAYIŞ VE İBADETLERİNE GÖRE KARAR VERMEK GEREKİR.ÖNCELİKLE İSLAMİYET VE KURAN-I KERİM

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
turnasesi

Cümleten S.A.. Sorular cevaplar ve yorumlar gerçekten fazlasıyla ikna edici ve faydalı. ALLAH hepinizden razı olsun.
Ben Doğduğum köy itibari ile ALEVİ bir vatandaşım. Ve alevilikteki şu üçlemi çok seviyorum. "Eline,Beline,Diline".. Keşke hep böyle olsak ve yaşacak. Alevilik ile ilgili bir sitede yazılarım var ve kendi köyümün sitesinden uzaklaştırıldım. Yazdığım konular "Kilitlendi" Ben onlara hep şunu işledim ve işleyeceğim -SİZ GERÇEKTEN ALEVİ'MİSİNİZ.??
Ve bir sürü sorlar sordum ama cevaplar hep tersi geldi. Kendi inancım benim Önce Cenabı ALLAH'ı sevmek emirlerini yerine getirmek ve yaradandan ötürü insanları sevmektir inancım.
Ben sünni bir bayanla evlendim ve evliliğim 1 yıl zor sürdü ve şu an eşimden ayrı bir şehirde 5 yıldır uzak yaşıyorum. Çektirmediği yaşatmadığı kalmadı. Ben onunla evlenirken dedimki!! "Sen benim önüme düş ve beni sabahları namaza kaldır, beni alıştır. Ama birgün dahi sabahları kaldırmadığı gibi evine bağımsız kendi buyruğuna göre yaşadı..
Namaz kılarken dizi izleyen misafire kötü davranan sünni eşim.. Kötülemiyorum ve sadece şunu anlamanızı istiyorum, ben bu yorumu hangi sitede yaptığıma dikkat edin?? Bırakın alevi -sünni ayrımını. Elhamdürüllah diyebilenle sohbet etmeyi cenabı ALLAH nasip etsin hepimize.. ALLAH razı olsun cümlenizden..

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
mezunburak

Hz. Ali'yi sevmek alevilikse, hepimiz aleviyiz demektir.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
mustafa ismail

Masaallah Barekallah... Bir zamanlar ulkemizin huzurunu kacirmak isteyenlerin guvendikleri bir kozdu bu alevi sunni ayrimi... Ama insanimiz insaallah artik irfan ehli olmuslar. Efendimizde ummetimin ihtilafinda hayir vardir diyor. Ama tabi once ummet olmak lazim gercekten Kuran ve sunnet catisi altinda bulusabiliyorsak sahabi efendilerimizin hepsini yildizlar olarak gorebiliyorsak ne mahzuru varki biri Hz. Aliyi fazla sevmis oteki Hz. Omeri... Bunlarin hepsinde insaallah hayir ve guzellik var. Ama cok onemli bir problemimiz varki Aleviligin yazili kaynaklari cok az. Bende 5 vakit namaz kilan orucunu tutan Kurani cok seven gusul abdesti olmayan topraga basmasin diyen bir babanin ogluyum... Ben Rabbimden diliyorum ki Kuran ve sunnet catisi altindaki Alevi kardeslerimiz Aleviligi okadar guzel yasar ve okadar guzel misal olurlarki geriye kalan zumre (Rasid halifelere hurmetsizlik edenler vs..)ben Aleviyim demekten utanirlar... Ve insaallah bizim bu guzel sitemiz gibi onlarinda gercekleri ogrenebilecekleri, danisabilecekleri siteleri olur, kitaplari olur, degerli hocalari -zaten vardir insaallah- halkin istifadesine acilirlar...
Ben Istanbulda buyudum. Siniflarimizi cok kalabalik ve cok cestlilik arzediyordu. Ve ben yasayisalri ile Aleviligi kirleten insanlar yuzunden hicbir zaman arkadaslarima benim annem babam alevi diyemedim. Malesef bizim cok guzel bir uzvumuza kanser bulasmis... Ama kesinlikle biz o uzvu kesip atmakta cozum gormuyoruz. Insaallah Tevfiki Ilahi ile hayattar hucreler gayrete gelecek, gerekli tedavileri uygulayacak ve hep beraber liul hamd sancagi altinda toplanacagiz insaallah... dua ve muhabbetle

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
dilan0710

allah razı olsun oldukça aydınlatıcı bir cevap aldım.inşallah kuran_ı kerimin ışığığla değerli hocalarımızın rehberliğiyle her konuda allah aydınlanmayı nasip etsin.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
ülkeryıldızı

bu konuda yapmış olduğunuz açıklamalardan dolayı Allah sizlerden razı olsun.Rabbim bizleri doğru yoldan ayırmasın.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
zühd

Her mezhebin, tarikatın sapmışları aşırıları olabilir. Bunu tüm tarikata veya mezhebe yaymamak gerekir. Ancak Alevilikte çeşitli oyunlarla bu sapkın bölüm ön planda olduğu ve topluma yansıtıldığı için malesef tüm Alevilik tarikatına yaygınlaştırılıyor. Bu arada ben sünniyim eşim alevi..

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
gonullu483

slm sünni birerkeğin alevi bir bayanla evlenmesi uygunmudur.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
burhan272

İslam dinini bilen ve yaşamaya çalışan bir alevinin bir sünni kız ile evlenmesinde bir mahsur yoktur. bir müslüman kız ancak bir müslüman erkek ile evlenmesi caizdir. Aleviler de Allaha inanıp, islamiyete teslim olduklarından dolayı, müslümandırlar. dolayısıyla onlara kız vermenin bir mahsuru olmaz. Aynı şekilde alevi bir kızla evlenmek de helaldir. Ayrıca bir müslüman erkeğin Yahudi ve Hristiyan bir kadınla evlenmesi bile helaldir. Bu nedenle kendine alevi diyen bir kızla evlenilebilir.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
sunay02

bizi cevaplarinizla aydinlattiginiz icin cok tesekkurler.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
rebelx

benim arkadaşlarım ve erkek arkadaşım da alevi. Kuran'dan dinden namazdan hiç haberleri yok.. ben buna üzülüyorum..

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
ahmediye

sayin EBRUM kardes; sevdigim alevi ve gusülden abdestten uzak diyorsun! sen o kardese bir zahmet söyle de bu kanala girmesini sagla. buradaki konulari evlenecegin kisinin bilmesi gerekir. yoksa sonu hüsran olmasin tesekkürler.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
songulayk

sorulara yorumlarınız açık bir dille ve çok güzel ifade edilmiş. Ben de sünni bir bayanım evlenmeyi düşündüğüm kişi ise alevi 2 senedir beraberiz fakat ailem bu duruma karşı çıktığı için evlenmiyoruz. Beni bir kurtuluş olarak gören ve bunun için şükredip namaza başlayan bir insanı,  yarı yolda bırakmamın doğru olmayacağını düşünüyorum. Allah hiçbirinizi bu yolla sınamasın arkadaşlar! ALLAH YAR VE YARDIMCINIZ OLSUN.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
bekir1993

Sunniler neden alevilere düşman olsunki. Tarih boyunca birlik ve beraberlik içinde yaşamadık mı. Benim ilk okul ögretmenim aleviydi, namaz dualarının bir kısmını ondan ögrendim. Lisede arkadaşlarım aleviydi ve çokta iyi anlaşırdık. şimdide hristiyanlarla komşuyum. Sonuçta herkesin özeline saygı duyarsanız problem çıkmaz.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
meryem40

şii biri olarak sünniyle evlenmek caizdir çünkü hepimiz müslümanız

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
gelincik1

s.a. ben sunni bir bayanım ve başörtülüyüm. geçen yaz evlendim. eşim alevi. Elhamdülillh eşimden çok memnunum çünkü o namaz konusunda benden daha hassas oruçlarını tutuyor. köylerindeki camininde imam olmadıgı zaman imamlık yapıyor. bir sunni ile evlenseydim bu kadar mutlu ve huzurlu olbilirmiydim bilmem. Rabbime hep şükrediyorum onu karşıma çıkardığı için. gusul konusunda çok hassas. Allah ondan razı olsun. ailem ilk başta vermek istemedi ama şimdi çok memnunlar.a e olun...

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
gizems

ben sünni bir bayanım ve 5 yıllık evliyim. eşim alevi, söylendiği gibi onlarda gusül abdesti namaz vs. ibadetler yok ilk başta önemsemiyodum ama şimdi çok kafama takmaya başladım. imam nikahını da zorla 2. senede yaptırdım. ben 5 vakit namaz kılıyorum oruç tutuyorum ama o namaz kılmıyor gusulü bile zor ikna ediyorum bazen benim ısrarlarımla cuma namazına gidiyor bir de kızımız var onu kesinlikle kendi inancımla yatiştiricem eşimi seviyorum ama bu mezhep konusu beni çok üzüyor...

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
ademir

Şii yada sünni diye bildiğimiz nice insan dinimizi tam yaşamıyor.insanları direkt alevi namaz kılmıyr abdest almıyor diye dışlamak çok yanlış .Hocamızın dediği gibi inancına ve dinini nasıl yaşadığına bakmalıyız insanların.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
alevılık

niye aleviler insan değil midir de böyle diyorsunuz onlarda insandırlar

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun