Ruhların cinsiyeti var mıdır?

Tarih: 18.06.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Ruhların cinsiyeti var mıdır, yoksa girdiği bedenin cinsiyetine bağlı olarak değişir mi?
- Ayrıca ruhumuz ile karakterimizin bir bağlantısı var mıdır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Ruh, soyut olduğu için bedene ait organlar onda yoktur. Örneğin kadına ait olan bedensel organlar ya da erkeğe ait bedensel organları onun ruhunda aramak elbette doğru olmaz. Bu anlamda ruhta cinsiyet aramak doğru olmaz ve yoktur.

Ancak, her ruha uygun olarak beden verilir.

Allah hakîmdir, her şeyi hikmetine göre yaratır. Bu nedenle her ruh, kendi cinsine göre yaratılır. Örneğin, ceylan ruhu ne ise ona uygun bir beden verilir, aslan ruhuna uygun olarak da ona uygun bir beden verilir.

Buna göre, bedene göre ruh değil ruha göre beden verilir. Şu hâlde kadın ruhuna kadın bedeni, erkek ruhuna da erkek bedeni verilir.

Demek ki, kadın olarak yaratılan bir kimse, cinsiyet değiştirmekle asla erkek olamayacağı gibi, erkek olarak yaratılan bir kimse de cinsiyet değiştirmekle asla erkek olmaz. Nitekim kadına erkek elbisesi giydirmekle o kadın erkek olmadığı, erkeğe de kadın elbisesi giydirmekle o erkek asla kadın olmaz. Sadece görüntü değişmiştir.

Aynen bunun gibi, erkek olarak yaratılan bir kimse ruhuna kadınlara ait bazı aletleri eklemekle onun ruhu asla kadın olmaz. Aynı durum kadın olarak yaratılan için de geçerlidir.

İnsan, kişilik yapısını ruhani yanıyla birlikte, cismani özelliklerinden almaktadır. Bedene giren ve cinsiyetin kriterlerinin belirlenmesinde rol oynayan cismanî özelliklere paralel olarak ruh da bu kişiliğe ayak uydurmaya çalışır.

Karakterlerin ruhla ilişkisi elbette vardır. Ancak, bu karakterlerin oluşmasında dış faktörlerin rolü büyüktür. Özellikle, ahlaki değerlerin oluşması, büyük ölçüde insanın iradesine bağlıdır. Aksi takdirde, ahlaklı veya ahlaksız olmanın bir manası kalmaz.

Şu var ki, fıtrî olan karakterleri ortadan kaldırmak mümkün değil, ama onu güzel yönlere tevcih etmek özgür iradeye bağlı olan bir olaydır. Mesela, sert mizaçlı olan bir kimsenin bu huyunu terk etmesi, çok fazla kızgınlık göstermemesi beklenmemelidir. Fakat bunu hayırlı bir yöne; örneğin, nefsine, şeytana yönlendirilmesi mümkündür.

İlave bilgi için tıklayınız:

Ruh nedir, ruhun mahiyeti anlaşılabilir mi?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun