Kadın kocasından izinsiz anne babasına bakabilir mi? Kadın kocasının anne babasına bakmak zorunda mı?

Tarih: 29.06.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Aile içerisinde sevgi, saygı, hürmet ve hizmet gibi konular karşılıklıdır. Eşlerin birbirine karşı görevlerinde ilk adımı kendisi atmaya çalışmalıdır. Eşinden fedakarlık bekleyen önce kendisi yapmalı, anne babasına hizmet isteyen önce eşinin anne babasına hizmet etmelidir. Böylece aile huzuru oluşacak ve sen-ben olayı ortadan kalkacaktır.

Anne baba bakıma muhtaç ise çocukları onlara bakmak zorundadır. Bir kadının hem eşine ve çocuklarına hem de başta anne babası olmak üzere diğer akrabalarına karşı görevleri vardır. Birine karşı görevini yaparken diğerlerini ihmal etmez. Ancak bu görevlerini yerine getirirken eşinin haberdar olması gerekir.

Anne babası bakıma muhtaç olan bir kadının, eşinin rızasını alarak bu hizmeti yapması en güzelidir. Anne babası hasta olup, bakacak kimse bulunamazsa, kocasından izinsiz  gidip hizmet eder. Hatta anne babası gayri müslim olup İslam diyarında yaşıyorsa onlar da böyledir. (Bezzâziyye; Feteva-ı Hindiyye-Beyrut: 1400 C: 1 Sh: 341 vd)

Kadın, İslam hukuku açısından kocasının anne babasına bakmak zorunda değildir; onun böyle bir yükümlülüğü yoktur.  Fakat, onlara bakacak başka kimseleri olmadığı takdirde, kendilerine ihtiyaç duyduklarında, kocası için farz olan bu kutsal hizmete kadının ortak olması, hem dinî hem de insanî bir görevdir.

Bununla beraber, aynı hayatı paylaşan eşlerin huzur ve mutluluğunu, formel hukuk değil, âdâb-ı muaşeret kuralları, fazilet prensipleri, takva kriterleri, insanlık vecibeleri sağlar. Kadının kocasının rızasını kazanması, İslam’da önemlidir. Bunun en kestirme yollarından biri de onun anne babasının gönüllerini hoşnut etmekten geçer.

İlave bilgi için tıklayınız:

Kadın kocasından izin almadan anne babasını ziyaret edebilir mi?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun