Gusülde göbek deliğini yıkamanın ölçüsü nedir? Göbek deliğini parmakla ovuşturup su getirmek yeterli midir yoksa tamamen içini yıkamaya çalışmak gerekli midir?

Tarih: 02.08.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Şimdiye kadar almış olduğunuz gusül abdestleri geçerlidir. Göbek çukurunu yıkamak için çok fazla külfete katlanmaya gerek yoktur.

Gusül abdesti alırken göbek çukurunu yıkamak gerekir mi?

Guslederken göbek çukuruna suyun girmesini sağlamak, bunun için parmağı kullanmak vâcibdir. Tabii bu konuda da fazla bir külfete katlanmaya gerek yoktur. Serahsî'nin Muhit'inde ve Fetevâ-yı Hindiyye'de buna açıklık getirilmiştir.

Sünnet edilmedik kalan derinin altına su girmeyecek olursa, Serahsî'nin El-Muhit'inde guslün sıhhatini bozmayacağı belirtilmiş; Tatarhaniyye'de bu görüşün muhtar olduğu kaydedilmiştir. Ancak ne var ki guslederken bu derinin altına su geçirmek müstehabdır. Fethulkadîr'de de aynı mesele anlatılmış ve böyle yapmanın müstehab olduğu açıklanmıştır. (Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/52.)

Göbek deliğine suyu ulaştırmanız, parmağınızı hafifçe göbeğinizi dokundurmanız yeterlidir. İyice içine su ulaştıracağım diye göbeğin arasını açmaya çalışmak sağlık açısından da zararlı olabilir. Bu kadar ayrıntıya gerek yoktur. Islak parmağın göbek çukuruna değmesi yeterlidir.

İlave bilgi için tıklayınız:

GUSÜL (Boy Abdesti)...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun