Dini nikahda kadına talak hakkı vermek nasıl oluyor? Talak hakkımı eşime vereceğim için mehirden vazgeçebilir miyiz? Bunda eşimin rızası var, fakat İslam'da bu konunun hükmü nedir?

Tarih: 10.08.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Nikahınızı resmi olarak kaydettirmeden önce, imam nikahını kıydırmanızı tavsiye etmiyoruz.

Mehir, nasıl belirlenmişse, aynısını vermek kocanın üzerinde farzdır. Bununla beraber, mehir nikahın sahih olmasının şartı değildir. Bayan isterse, mehri almayıp, onu kocasına helal edebilir. Dolayısıyla, İslam'da anlaşarak boşama yetkisini devretme karşılığında mehir almaktan vazgeçmesinde bir sakınca yoktur.

Ancak, bu konuyu bir kez daha istişare etmede yarar vardır. Çünkü, bayanlar genellikle, duygusaldır ve bir anda parlayıp, iki dakika sonra pişman olacakları işleri yapabilirler. İslam'da temelde onlara boşanma yetkisinin verilmemesinin en önemli bir hikmeti bu olsa gerek. Çünkü, bu yetki devri yapıldıktan sonra kocanın bundan geri dönüp dönemeyeceği konusunda alimler arasında ihtilaf vardır. Daha güçlü olan görüşe göre, geri dönemez.

İlle de böyle bir şey isteniyorsa, "bir yıl" gibi belli bir zaman için verilebilir.

Yani hukuki anlamda, erkek evleneceği kadına boşama hakkını verebilir. Ama bu konuda daha dikkatli olmalarını tavsiye ederiz.

İlave bilgi için tıklayınız:

Kadına boşama hakkının verilmesi, tefviz-i talak?..

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun