Birden fazla yapılan yemin için bir keffaret yeter mi?.. Bu keffaret hayır kurumlarına verilebilir mi? Yemin keffareti olduğunu söylememiz şart mı?

Bir konuda birden fazla yemin edip bozduğunda bir defa keffaret öder. Ancak yemin edip bozup sonra tekrar yemin edip bozan iki defa keffaret öder.

Hayır kurumlarına da yemin keffareti verilebilir. Yemin keffareti ayrı ayrı on fakire verilmesi gerekir. Bu bakımdan yemin keffareti olduğu belirtilmelidir. 

Keffaret ister yiyecek veya bedeli olsun, ister elbise veya bedeli olsun, hepsini birden bir defada bir fakire vermek caiz değildir. Ancak başka fakir bulmakta zorluk çekiyorsa o takdirde aynı fakire her gün sabahlı akşamlı doyacak kadar yiyecek yada bedelini veya aynı fakire her gün bir elbiseyi vermek kafi gelir. Yani keffaret ödenmiş olur.

Bu keffaret kişinin yediği veya giydiğinin ölçüsünde hesap eder.

Buna güç yetirilmezse, 3 gün ardarda oruç tutulur. Bu oruçların arasına hiç bir mâni girmemelidir. Girerse keffâret bozulur, yeni baştan tutulması gerekir. 

Şâfiîlere göre yemin keffâretini ardarda tutmak mecburiyeti yoktur. 

Gerek yemin, gerekse oruç keffâretlerinde yapılacak ilk iş bir köle azâd edilmesidir. Ancak günümüzde kölelik kalktığı için bu maddenin tatbikına imkân kalmadığından zikretmeye lüzum hissetmedik.

İlave bilgi için tıklayınız:

KEFFÂRET

YEMİN KEFFARETİ

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun