Ev yaptırmak, iş kurmak için düşük faizli banka kredisi almak caiz midir?

Ev yaptırmak, iş kurmak için düşük faizli banka kredisi almak caiz midir?
Tarih: 04.10.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Türkiye'de ev yaptırmak istiyorum, bunun için düşük faizli krediler verilmektedir...
- Banka faizleri haram mıdır ve bazı bankaların kâr payları adı altında verilen paralar caiz midir?
- Krediyle daire almak dinen caiz midir?
-  Bankalardan alınan enflasyon oranındaki faiz caiz değil midir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Düşük de olsa, faizli bir muameleye girmek caiz değildir. Şimdilik muamele faiz sayıldığına ve istikbaldeki durumu meçhul olup her an değişmesi mümkün olduğuna göre, hüküm değişmez. Yalnız borcu kapatmak hususunda Ebu Yusuf’a göre durum değişir.

Mesela, bir kimse bir milyon liralık parayı bir seneliğine faizle bir buçuk milyona verirse, faizli olduğundan haramdır. Yalnız bir sene sonra daha önce verilen bir milyon para enflasyon sebebiyle ödeme anında bir buçuk milyona tekabül ederse onu, yani başlangıçta verdiği bir milyon mukabilinde bir buçuk milyon alması caizdir. Çünkü bu para altın ve gümüş olmadığı ve değeri itibari olduğu için kendisine itibar edilen değere göre muamele görür. (Halil GÜNENÇ, Günümüz Meselelerine Fetvalar, I/320-321)

Fıkıhçılar, enflasyon altındaki farkın caiz olduğunu söylüyorlar. Örneğin on altın, on bin lira karşılığı iken, bir arkadaşınıza on bin lira borç verdiniz. Bir sene sonra on bin liranız geri geldi, ancak değer kaybından dolayı on bin liranız sadece sekiz altın alabiliyor. Siz iki altın farkını alsanız faiz olur mu? Bu soruya İmamı Azam “Bilmiyorum.” demiş. Bazı fıkıhçılar ise caizdir demiş; çünkü zarara uğramak söz konusudur.

Şimdiki uygulamalarda özellikle iki problem göze çarpıyor:

1. Enflasyon miktarının belirlenmesi için yapılan hesaplamalar ne derece güvenilir. Var sayalım ki enflasyon hesabı doğru yapıldı; problem yok.

2. Şimdi bankayla anlaştık. Şu kadar paraya karşılık şu kadar faiz verilecek. İmzaladık. Öncelikle böyle bir anlaşmanın hiçbir sorumluluğunun olmadığını söyleyemeyiz. Çünkü bizzat faiz anlaşması yapılmaktadır.

Diğer taraftan bu günkü enflasyon rakamları; örneğin % 50 olsun. Biz de bu rakamın altında taşıt ve konut kredisi veya para yatırıp faiz anlaşması yapmış olalım. Diyelim ki kredilerimizi ödedik veya paralarımızı aldık. Bizi ilgilendiren önceki enflasyon rakamları değildir. Daha sonraki, parayı ödediğimiz veya aldığımız zamanki enflasyon rakamıdır. Baktık ki enflasyon bizim anlaştığımız rakamın üstün de çıktı. Bu durum da faiz anlaşması haram olmakla beraber, alınan paraya haram denilmesi zor görünüyor. Ancak enflasyon miktarı anlaşmamızın altın da kalırsa, bunun hesabını kim verecek. Allah’a “Hesap edemedik, tahminimiz yanlış çıktı, piyasalar karıştı.” diye bir bahanemiz ne derece makul ve makbul olur.

Neticede zararsız yolları, zararlı yollara tercih etmemiz daha isabetli ve hesabının da daha kolay olduğu kanaatindeyiz. Bu durumda, size faizli bankalara alternatif olarak özel finans kurumlarını tavsiye ediyoruz.

İlave bilgi için tıklayınız:

- Özel finans kurumlarına para yatırmak ve / veya buralardan kredi kullanmak caiz midir? ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 200.000+

Yorumlar

siyahay

Koskoca mehzep imamı bilmiyorum demiş, onun bilmediği işe girmek ne kadar doğru olur.

Kendini riske atma borcu altın olarak ver...Sonra faiz olur mu diye sormak zorunda kalmazsın.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
htepe

Özlem22 hanım "O zaman kötü bir niyetimiz yokken ve krediye ihtiyaç varken, bankayı kullanmamızda bizi suçlaman doğru olmaz" cümlenizi hangi kaynağa dayanarak söylediniz acaba. kaynağını belirtirseniz dikkate değer bir yorum olduğuna kanaat getirebiliriz. faizli kredi kullanımınıza meşru zemin mi oluşturma gayrettindesiniz yoksa.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
özlem22

acemi32, allah kimseye kaldıramayacağı dert vermezmiş. Bu konuda tabikide mecbur bırakılıyoruz. Neden bir evimiz olmasınki? Sonuçta biz helal yolu denedik fakat bu konuda önümüze bir sürü engel çıkardılar. O zaman kötü bir niyetimiz yokken ve krediye ihtiyaç varken, bankayı kullanmamızda bizi suçlaman doğru olmaz. Kaldıki bazen insanlar kira vermenin zorluklarını yaşadığı için ev alıyorlar. Sen bu zorluğu yaşamamış olabilirsin. Hani yaşayan bilir derlerya. Devir, bankanın olmadığı zaman evsiz müslümanların olduğu devir değil.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
yilmaslann

Allah razı olsun hocam güzel açıklamışsınız ama benim burda bi şakayetim olacak tamam bankalardan kredi çekmek caiz değil dediniz finans kurumlarını gösterdiniz ama finans kurumunun aldığı kar payı ile bankaları aldığı faiz arasında çok fark var. yani finans kurumlarının aldıkları kar payı anormal bi orandır ben finans kurumundan çekmek istedim ama hesaplayınca vazgeçmek zorunda kaldım beni kredi kullanmaya mecbur bırakıyorlar başka çıkış bulamıyorum. finas kurumları caiz isede bu kadar kar payı alınması kınıyorum. Allaha çok şükür inançlayım ama bütün finas kurumlarını kınıyorum ve benim gibi insanlarıda kredi kullanmaya zorladıları için bizimde vebalimizi alıyorlar

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
BlackHawkTurkey

Amin...
Bence ne şekilde olursa olsun faizden uzak durun kardeşlerim Allah sizlerden razı olsun.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
akayiklik1

bence de islami finans kurumları isabetli olur... ALLAH RAZI OLSUN

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
acemi32

Peygamberimiz Hz. Muhammed s.a.s. şüphe varsa uzak durmamızı emrediyor. Cevaplardan konut kredisinin faiz olduğu görüşü ortaya çıkıyor. Sorulardan ise bu konuda yani konut kredisinde büyük şüpheler olduğu açıktır. Şüphe varsa bu konuda ısrarcı olmanın bence anlamı yoktur. Mecburuzu demek de kötü bir bahane bana göre. eski devirlerde bankalar yokken de evsiz müslümanlar vardı. Harama gireceğimize, haramla alınmış evlerde oturacağımıza , kirada oturmak en doğrusu değil midir? Çünkü hesap çetindir.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
musaalt

faiz ile ilgili tek olarak yapılması gereken bence kendi kendinize sorup helal yada haram olduğunu bulabilirsiniz bu dünya hayatı gelip geçici kimse birşey bırakmamış said nursi dediği gibi ahirette seni kurtaracak bir eserin olmadığı taktirde dünyada bıraktığın eserlere kıymet verme allah bizi bankalardan uzak eylesin

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
özlem22

Htepe beyefendi, 'O zaman kötü bir niyetimiz yokken ve krediye ihtiyaç varken, bankayı kullanmamızda bir sakınca yoktur' deseydim eğer, o zaman faizli kredi kullanımıma meşru zemin oluşturma gayreti içinde olduğumu ima edebilirdiniz. Benim ne demek istediğim gayet açık. Gerçek Müslümanların hatalarından ötürü birbirlerini suçlamalarını doğru bulmuyorum. Çünkü insanız, hiçbirimiz mükemmel değiliz. Ayrıca mecbur bırakıldığımız için ve başka bir yol yoksa eğer, bunu yapmamızda gerçekten bir günah olup olmadığını da bilebilecek olan allahtır. Siz, insanların hata yaparken, hangi niyet içinde olduklarını, ne durumda olduklarını nerden bilebilirsiniz? Faiz, kredi gibi soruları soran arkadaşlarımıza, ağabeylerimizin verdiği cevaplarda bile bir suçlama yoktur. Yoksa siz yorumları doğru anlayamamanıza meşru bir zeminmi oluşturma gayreti içindesiniz?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editör (ahmet)
aydan06

Özel Finans kurumlarından kasıt nedir? Onlar faizsiz ödünç para mı veriyorlar?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
akayiklik1

faizsiz finans kurumlarının istenilen düzeye gelmesi için biz yine de faizle çalışan kurumlara olan desteğimizi çekmeliyiz arkadaşlar...
bu dünyadaki sıkıntılar öteki dünyadaki sıkıntılardan daha kolay sanırım...

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editör (hasanfidan)

Faizin dinimizdeki hükmü bellidir. Bu bakımdan ticari işlerimize faiz bulaştırmamamız en doğru yoldur.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
eleman

Özel finans kurumları sadece ev, araba, ev eşyası alımı ve kobi sayılan ticari şirketlere kredi veriyor küçük esnaf olarak gittiğimde isteğimizi kabul etmiyorlar alacağımız ticari maddeleri belgelesek bile en az 500 milyon ciro istiyorlar ve bu şartlarda faizle işlem yapmamak için işyerini kapatmamız daha mı uygun olur?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
djurgarden

evet sanırım bun işten en kolay çıkışın bencede finans kurumları olduğu kaanatindeyim beni yönlendirdiğiniz için teşekkür nederim. iyi çalışmalar hocam.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Köksal297

Müslümanların biran önce finans kurumlarının farkına varıp faizle çalışan bankalara verdikleri desteklerini çekmeleri lazım...

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
tigeremzi

yilmaslann üstadım, haklısın incelendiğinde daha yüksek oranlar mevcut. Lakin bildiğim kadarıyla bankalarda mevcut olan ve paranın para kazndırdığı repo gibi bankaya oldukça fazla gelir sağlayan araçlar finans kurumları için geçerli değildir. Veya ek olarak y.dışından alınan sendikasyon kredieri de finans kurumları için geçerli değildir. Bu tarz direk faize giren araçlardan mahrum olunca ister istemez bir fark oluşmaktadır. Eğer aynı seviyede ve bu belirttiğim araçlardan mahrum iş yapmaya kalkallarsa muhtemelen batacaklar ve bu sefer azı çoğu değil, bu tarz imkanları hiç bulamayacağız.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
müleyke

allah razı olsun aydınlatıcı bilginiz için
ama faizsiz finans kurumları da çok sorun çıkartıyor kılı kırk yarıyor tabiri caizse

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Kutayalp

Merhabalar malaesef ki günümüzde bir şey için para biriktirelim de alalım diyemiyoruz bir araba alsak bir ay önce ve bir ay sonra arasında 5000₺ fark ediyor hiç bir fiyat yerinde durmuyor bundan dolayı kredi çeksek bir şeyin sahibi olmak için bu günümüzün imkanlarıyla yine günah mıdır ?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editör (musstafa)

Faizli kredi kullanamazsınız. Ancak faizsiz çalışan finans kurumları vasıtası ile alabilirsiniz.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun