Velid bin Ukbe ve Mervan bin Hakem hakkında bilgi verebilir misiniz?

Tarih: 12.10.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Velid bin Ukbe, Hz. Osman (ra)'ın anne bir kardeşidir. Sa'd b. Ebi Vakkas, Beytül-Malden borç olarak aldığı parayı geri ödemekte sıkışınca Osman (r.a), onu azlederek yerine anne bir kardeşi Velid b. Ukbe'yi Küfe valiliğine getirdi (İbnul-Esir, III, 82). Velid, beş sene Küfe valiliginde bulunmuştur.

Mervan b. Hakem, Hz. Osman (ra)'ın amcası Hakem b. Ebu'l As'ın oğludur. Hz. Osman (ra) halife olunca, Mervan b. Hakem'i Hilafet Kâtibi tayin etmişti.

Kaynakların verdiği bilgiye göre, Mervan b. El-Hakem, hicretin 2. veya 3. yılında doğmuştur. Bu sebeple, bazıları onu sahabi olarak, bazıları da onu tabiinlerin büyükleri arasında saymaktadır. Hicrî 65 yılında Şam’da vefat etmiştir.(bk. Hulefau beni Ümeyye fi Demaşk)

Kadı Ebu Bekir b. El-Arabî gibi bazı alimler, onun  sahabe, tabiin ve İslam fakihleri tarafından adil bir kimse olarak değerlendirildiğini söylemiştir.(a.g.e).

Hz. Osman (ra)’ın katipliği esnasında hakkında çıkan dedikodular doğruysa, onun bu yaptığını hoş görmek mümkün değildir. Fakat, ölmüş gitmiş, Allah’a hesap vermek üzere  ahiret alemine göçmüş bir Müslüman hakkında aşırı tepki göstermek doğru değildir. Allah için kızmak isteyen kahramanlar, her şeyden önce kendi nefislerine kızmalı ve şu anda meydanda yaşayan binlerce Allah düşmanı inkârcılara karşı -Allah rızası için- fikrî ve ilmî bir mücadele vermelidir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

uzmuammer

Müsbet hareket etmek ve müsbet düşünmek neticesinde aklın ve imanın ne kadar rahat edeceğini ve hayırlara vesile olacağını görüp, tavırlarınız ve yayınlarınzdan dolayı sizleri kutluyor, gayret ve çalışmalarınızın devamını diliyor ve tesirini cenab-ı Hak'dan niyaz ediyor sizleri de muhabbet ve hürmetle selamlıyorum.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
üzeyr

Allah sizlerden razi olsun

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
risale432

ALLAH RAZI OLSUN

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun