Elma suyu üretiminde domuzdan elde edilen jelatin kullanılıyor, sonra bu jelatin geri alınıyor; bu meyve sularını içmek caiz midir?

Tarih: 13.10.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Jelatin dediğimiz katkı maddesi domuz ve sığırdan elde edilmektedir. Sığırdan elde edilen jelatin helal olduğu için mamüllere katılmasının bir mahzuru yoktur.

Domuz dinen necis olduğu için ondan elde edilen jelatinin mamüllere konması halinde o mamülün kullanılması caiz olmaz.

Avrupa ülkelerinde genellikle domuzdan elde edilen jelatin kullanıldığı için, üzerinde jelatin yazan maddelerin araştırıldıktan sonra kullanılması gerekir. Şayet sığırdan elde edilen jelatin kullanılıyorsa kullanmakta her hangi bir sakınca yoktur. Domuzdan elde edilen jelatin kullanılmışsa bu yiyecek ve içeceklerin kullanılması caiz olmaz.

Önce şunu belirtelim ki, bu problem yalnız elma suyu için değil, daha pek çok yiyecek ve içecek için de söz konusudur.

Jelatin maddesi, yenmesi helal olan hayvanlardan alındığında tabii ki, kullanılmasında bir sakınca yoktur. Ancak yenmesi helal olmayan maddelerden elde edilmesi halinde, bu madenin tamamen kimyasal değişime uğrayıp uğramaması durumuna bağlı olarak hükmü değişir.

Eğer jelatin maddesi tabi olduğu muamele esnasında gerçekten asıl hüviyetini, tadı, rengi, kokusu ve diğer özelliklerini tamamen kaybediyorsa, bu takdirde kullanılmasında bir beis olmayabilir. Fakat eğer bu özelliklerini tamamen kaybetmiyorsa, bu takdirde kullanıldığı şeyleri yemek caiz olmaz.

Şimdiki durumda konunun uzmanları arasında farklı görüşler mevcuttur. Uzmanların büyük bir kesimi jelatin maddesi, girdiği kimyasal muameleden sonra, kendisinin asli maddesi olan "Collagen" maddesinden tamamen farklı bir özellik gösterdiği kanaatindedir. Bununla beraber, bu özelliğin tamamen değişmediğini savunan uzmanlar da vardır.

Arz ettiğimiz bu gerçekleri göz önünde bulunduran İslam Fıkıh Konseyi, 20-22 Haziran/2004- Haydarabad'ta yaptığı toplantıda, jelatin maddesini kullanmanın cevazına karar vermekle beraber, bu konuda ihtiyatlı davranmanın daha iyi olacağını belirtmiştir. Ve Müslüman sanayicilerin tamamen helal kaynaklardan elde etmeye yönelik ciddi çalışmalar yapmaya davet etmiştir.

Netice itibari ile şüpheli şeylerden kaçınmak her zaman en makul çözümdür.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun