"Şeytanlar, elbiselerden faydalanırlar. Onun için, biriniz elbisesini çıkardığı zaman, onu katlasın. Çünkü şeytan, katlanmış elbiseyi giyemez." hadisini açıklar mısınız?

Tarih: 01.11.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Konuyla ilgili rivayetlerden biri şöyledir:

“Elbiselerinizi (çıkardığınızda onları güzelce) katlayın... Çünkü, şeytan katlanmış olarak bulduğu bir elbiseyi giymez, fakat katlanmamış/dağınık halde bulduğu bir elbiseyi giyer.”

Taberanî, -senette bulunan birinin ismini vererek- bu rivayetten başka Efendimizden gelen herhangi başkaca bir rivayetin söz konusu olmadığını belirtmiştir. (bk. el-Mucemu’l-Evsat, Mim/Muhammed maddesi)

Hafız el-Hesemî de, bu hadisin rivayet zincirinde -aynı adamın ismini vererek- bu rivayetin zayıf olduğuna işaret etmiştir.(bk. Mecmau’z-zevaid,5/135).

Bazı hadislerde geçen "Besmele çekmezseniz, şeytan sizinle beraber yer-içer veya elbisenizi giyer." (Gazalî, İhyâ, III) şeklindeki hususlar, sağdan giyinmek, elbiseyi güzelce katlamak, düzenli olmak, sağ el ile yemek, besmele çekmek gibi sünnet olan şeylere teşvik etmeye yöneliktir.

Cinlerin bazı kılıklara gireceği doğrudur. Şeytan da cin taifesinden olduğuna göre, onun da bir kılığa girdiği zaman elbise giymesi mümkündür.

Bazı rivayetlerden öyle anlaşılıyor ki, havada gezen bazı parazitler veya bir kısım zararlı mikroplar gibi şeylere de şeytan tabiri kullanılmıştır. Çünkü insanların geleneğinde zararlı şeylere şeytan diye ifade edilebiliyor. Hz. Peygamber (asm) da insanları irşat ederken, insanların bildiği kavramları kullanması irşada uygundur.

Ayrıca bu ve buna benzer rivayetleri, şeytanın zarar vermesine fırsat vermek, onun girişine kapı açmak olarak değerlendirmek gerekir.

Nasıl ki kış gününde pencerleri açmak soğuğun içeriye girmesine; elektrik akımı olan bir tele kablosuz dokunmak çarpılmaya neden olur. Bunun gibi yaptığımız bazı şeylerle şeytana pencere açmış ya da ona kablosuz dokunmuş gibi olabiliriz. Bu açıdan Peygamber Efendimizin (asm) tavsiyelerine uymak, şeytanların zarar vermesine, işimize burnunu sokmasına ve fitne fesadını yaymasına engel olacaktır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun