Namazı bozmanın caiz olduğu durumlar var mıdır?

Tarih: 03.11.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

-  Namaz kılarken kapı çalınırsa, namazı bozup kapıyı açmak caiz mi? 
- Ben güvenlik olarak çalışmaktayım, işim icabı telsiz kullanıyorum. Güvenlik amirine yaptığı anonsta cevap verme zorunluluğumuz var. İş yerinde namaz kıldığım vakitlerde anons geliyor ve vakit namazımı kılarken bozup amire cevap vermek zorunda kalıyorum. Bozduğum namazı tekrar kılıyorum.Veya kaza namazı kılarken de aynısı oluyor.
- Böyle yapmak günah mıdır?
- Günaha düşmek istemiyorum, bozduğum namazımı tekrar baştan eda ediyorum. Sünnet ise sünnet, farz ise farz olarak kılıyorum.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Namazı herhangi bir sebepten dolayı bozan kişi, bunu yeniden kılması gerekir.

Namazı bozmak haramdır. Ancak bazı durumlarda namazı bozmak vacip, bazı durumlarda caizdir.

Saldırıya uğrayan veya suya düşen bir insanın yardım istemesi halinde, ona yardım etmek maksadıyla namazı bozmak vacip olur.

Davar sürüsüne kurt veya herhangi bir canavarın saldırması, gözleri kör olan veya tehlikeyi fark etmeyen bir kimsenin kuyuya veya çatıdan aşağı düşme tehlikesi ile karşılaşması durumlarında, bu gibilere yardım için namazı bozmak caizdir. Düşme ihtimali kuvvetli ise o zaman namazı bozmak vacip olur.

Ebenin; doğacak çocuğun veya annesinin ölmesinden yahut bir organının telef olmasından korkması halinde namazda ise namazı bozması, değilse namazı ertelemesi yani kazaya bırakması da yine vaciptir.

Canavar, sel, yangın tehlikesinden korkan veya düşmanla karşı karşıya bulunan kimselerin namazlarını ertelemeleri caizdir.

Nafile namaz kılmakta olan bir kimseyi, anne veya babası, (onun namazda olduğunu bildiği halde) çağırırsa namazı bozabilir. Eğer çocuğunun namazda olduğunu bilmeden çağırırsa, namazı bozması vacip olur. Eğer farz namazında ise anne veya babasından biri çağırırsa namazı bozmaz. Ancak bir tehlike dolayısıyla yardım isterlerse, namazı bozmak vacip olur.

Bir dirhem gümüş değerinde olan şeyin (başkasına ait olsa bile) çalınma korkusu durumunda farz olsa bile namazı bozmak caizdir.(1 dirhem=3 gr.)

Kadın, namaz kılarken tencerenin kaynayıp yemeğin taşmasından veya çocuğunun ağlayıp acı çekmesinden korkarsa namazını bozabilir.

Sizin durumunuz da bu şartlardan birine uyuyorsa, namazı bozmanız caiz olur. Aksi hâlde namaz bozmanız caiz olmaz. Namaz kılacağınız vakit amirinize haber verirsiniz, o da bu esnada acil olmayan durumlar dışında sizi rahatsız etmemesi gerekir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun