Allah Teala kimin cennet veya cehenneme gideceğini bildiği halde, neden mahşerde hesaba çekip ondan sonra gönderiyor?

Tarih: 03.11.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bilmekle yapmanın çok farklı şeyler olduğunu vurgulamak gerekir. Bir misal vermiştik. Bizlerin bir çekirdeğin ağaç olacağını bilmemiz onun ağaç olmasına gerek olmadığı anlamına gelmez. Ayrıca bir makine veya bina için bir plan yapılsa, madem ki plan var öyleyse binaya ve makinaya ne gerek var denilebilir mi.

Yarın bir yere gideceğimizi ve şunları yiyeceğimizi planlıyalım. Buna göre madem ne yapacağımız belli öyleyse ne gerek var gitmeye ve yemek yemeye diyor muyuz. Biz bile gündelik basit şeyler için bunu diyemezsek, Allah'ın sayısız hikmetlerle yarattığı insanı, "madem ne yapacağını biliyordu öyleyse neden imtihan ediyor" denilemez.

Evet, Allah insanın cennetlik ve cehennemlik olduğunu bilmektedir. Ancak nasılki insanı bu dünyaya gönderip imtihan etmesinin hikmetleri varsa, mahşerde de hesaba çekmesinin bir çok hikmeti vardır.

Mahşer meydanında Allah Teala'nın Adl, Hakim, Hafiz, Kadir ve diğer isimleri tecelli edecek ve insanın bu dünyada işlediği amellerinin en küçük detayına kadar tek tek kaydedildiği ve yaptıklarının lehine ve aleyhine işlediğini en mükemmel şekilde görecektir. Allah Tealanın Adl ismini hakkıyla anlayacaktır.

İnsanların işlediği suçlardan dolayı hesaba çekilmesi ve ondan sonra cezalandırılması hikmettendir. Yarattığı her şeyi hikmetle yaratan Allah (cc), mahşerde de hikmeti gereği insanları hesaba çekecektir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+

Yorumlar

Mr.Pala

Allah(c.c.) razı olsun.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun