"Cuma guslü her muhtelime (büluğa erene) vaciptir. Misvaklanması, bulduğu taktirde koku sürünmesi de öyle." Bu hadise göre sayılanları yapmak vacip midir?

Tarih: 17.11.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Alimlerin cumhuruna göre, söz konusu hadiste zikredilen "gusül yapmak, misvak kullanmak, güzel koku sürünmek" gibi şeylerin yerine getirilmesi vacip değil, sünnettir. Onlara göre, buradaki "vacip" kavramı, pekiştirilmiş sünnet anlamında kullanılmıştır. Nitekim,

"Kim cuma günü abdest alırsa ne güzel! Kim gusül alırsa bu daha da faziletlidir." (bk. Züheylî, el-Fıkhu'l-İslamî, I/387; II/301-302).

mealindeki hadis bunu göstermektedir. Ayrıca İmam Buharî de bunu ifade etmek için, "Cuma gününde gusül yapmak akıl-baliğ olan herkese vaciptir." hadisinin de yer aldığı Cuma kitabının ikinci babının başlığını "Cuma günü gusül yapmanın fazileti" şeklinde koymayı tercih etmiştir.

Teamüldeki ümmetin uygulamaları da bu yöndedir. Diğer taraftan söz konusu hadiste geçen "vacip" kavramının "sünnet" anlamında kullandığını gösteren değişik hadisler ve yorumlar da vardır. (bk. İbn Hacer, Fethu'l-Barî ,II/357-365).

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun