Tarikat şeyhlerinden ve bunların vekillerinden tövbe almak caiz mi?

Tarih: 30.11.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

El almak ve vermek hadisesi tarikatlar ile ilgili bir adaptır. Şöyle ki: bir havalide tarikatın bir kolunu temsil eden bir şeyh veya efendi olur. Bu zata intisap edip takip etmek, ondan ve tarikatın feyizlerinden istifade etmek isteyenler olabilir.

Bu kişiler, şeyhin elini tutup hem tarikat alma hem de günahlarından tövbe - istiğfar etme ve bir daha günah işlememeye niyet etme anlamında bir manevi bağ teşkil ederler. Bu durumda şeyhin kuvvet ve dirayeti ne kadarsa, kendi müritlerine tasarruf eder. Mürit de “beni nezaret ve takip ediyor” diye şeyhinden çekindiği için günah işlememeye azami dikkat eder.

Burada tövbe eden kişinin niyeti önemlidir. Tövbe eden şahıs Allah'tan affını istemelidir. Aksi takdirde şeyhten beklemesi caiz değildir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

fenegitimisi

Günümüzde bazı tarikatlarda tövbe alma durumu dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Tevbe ancak Allah a edilir. Sadece Allahtan af istenir. Fatiha suresinin anlamını veya tefsirini defalarca okumak lazım. Şeyhleri insan üstü varlık görmek tehlikelidir.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
anchovy1987

Bizler kişileri Allah katındaki değerine ve faydalarına göre üstün görürüz. Şeyhte insan, bende insan ama benden üstün çünkü benden daha çok dinine sarılmış teslim olmuş. Onları insan üstü değil üstün insan olarak görüyoruz.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun