Cuma namazının son sünneti iki rekatmış, doğru mu?

Tarih: 07.12.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Şafi mezhebine göre öğle namazı ile ve cuma namazının farzından önce dört ve farzından sonra dört olmak üzere toplam sekiz rekat nafile namaz kılınması müstehaptır. Dörder rekat olan bu nafilelerin ikişer rekat olarak kılınması da yeterli olur. (Nevevi, Mecmu, 3/457; Mehmet Keskin, Şafi İlmihali, s, 204)

Ancak Hanefilere göre, öğle namazı ile cuma namazının farzından önce bir selamla dört rekat, cuma namazının farzından sonra da yine bir selamla dört rekat nafile namaz kılınması sünnettir. Hz. Âişe (ra) şöyle demiştir:

"Resûlullah (s.a.s) öğleden önce dört, sabah namazından önce de iki rekat namaz kılmayı terketmezdi." (Nesâî, Kıyâmü'l-Leyl, 56).

Öğle namazından sonraki iki rekât nafile namaz müekked sünnet olup, bunun dörde tamamlanması ise menduptur. Cuma namazından sonra tek selâmla kılınan dört rekat nâfile namaz da müekked sünnetlerdendir. Hadiste şöyle buyurulur:

"Hz. Peygamber cuma namazından önce dört, cuma namazından sonra dört rekat namaz kılar, rekatlar arasını selâm ile ayırmazdı." (Zeylaî, Nasbur-Râve, II/206).

İlave bilgi için tıklayınız:

Cuma namazı kaç rekattır?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun