Çok evlilik kadına haksızlık değil mi?

Tarih: 05.01.2012 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bir kadın evlenmeden önce erkeğe, üstüne başka kadın getirmemesi hususunda şart koymuşsa, erkek de bunu kabul etmişse ve daha sonra ikinci evlilik yaparsa haram işlemiş olur mu?
- Bu zamanda çok eşlilik mantıklı mı?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bir kadın evlenmeden önce, erkeğe, üstüne başka kadın getirmemesi hususunda şart koymuşsa, erkekte bunu kabul etmişse ve daha sonra ikinci evlilik yaparsa, eşini kandırdığı için kul hakkına girmiş olur. Ancak yaptığı evlilik caizdir.

İslamiyet zaruri durumlarda çok eşliliğe izin vermektedir. Bunun da şartları vardır. Eşler arasında adaleti sağlayamamak kul hakkına girer. Yasaların çok eşliliğe izin vermemesi çok eşliliği haram yapmasa da ülke kanunlarına uygun hareket etmeye çalışmak gerekir.

Bu durumda iki şık var. Erkek ya ilk eşinden ayrılacak başka birisiyle evlenecek ya da iki eşi aynı anda nikahında bulunduracak. Dini hassasiyeti olmayan kimseler de zina yoluyla eşini aldatabilecektir.

Kadının mahkemeye başvurup ayrılma hakkı vardır. Sonuçta kadın istemiyorsa, ayrılabilir. Hükümler bir kaç özel şartlara göre belirlenmez; hükümler genel kaideleri ortaya koyar.

İlave bilgi için tıklayınız:

Çok evlenmenin şartları nelerdir, insan sevgide adaleti sağlayabilir mi? ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun