Efendimiz (asm)'in namazını uzun kılmasını anlamaya çalışıyorum. Zammı sureyi uzun tutarak olabilir; ancak bir secde nasıl uzatılabilir? Üç kez "Subhane Rabbiyel alâ" demeniz fazla uzun sürmez; daha fazla diyebilir miyiz?...

Tarih: 05.01.2012 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Yalnız başına kılınan namazlarda kişi dilediği kadar uzun sure okuyabilir. Bu namazın faziletini arttırır. Ancak cemaatle kılınan namazlarda imamın namazı uzun tutmaması gerekir.

Secdede ne kadar süre kalmak gerektiği hakkında da yine hadis-i şerif gereği en az üç kez "sübhane rabbiyel a'la" diyecek uzunlukta durmak gerektiğini kabul eden Hanefilere göre, tek rakamlı olmak şartıyla beşe, yediye, dokuza çıkarmak mümkündür, müstehaptır. Bu konuda Hz. Peygamber (asm) şöyle buyuruyor:

"Kulun secdedeki anı, Rabbine en yakın olduğu andır; onun için (secdede) duayı çoğaltın." (Ebu Davud, II, 33).

Secde (ve namaz), kesin kalıplarla kuşatılmış statik, dar çerçeveli bir bedensel hareket değil; Müslümanın şartlandırılmış kurallardan kendini kurtarıp içten, Allah'a yönelmiş bir kalple Allah ve Rasûlü'nün öğrettiği şekilde, gücünün yettiği çoklukta ve uzunlukta dua edeceği değerli bir andır. Rasûlüllah (asm)'ın yaptığı gibi, gerektiğinde secdede uzun süre kalıp gözyaşı dökebilmelidir. Namaz kuru bedensel hareketlerden kurtarılmalıdır ki; ruhun derinliklerinde işlev yüklensin, insanı Allah'a yakınlaştırma fonksiyonunu kazanabilsin.

İlave bilgi için tıklayınız:

Farz namazlarda Fatiha'dan sonra en az kaç ayet okumamız gerekir?

Namazın kıraati hangi tertip üzere yapılmalıdır?

SECDE...

Namaz farz, vacip ve sünnetlerine bağlı kalınarak nasıl kılınır? Bütün namazların baştan sona nasıl kılınacağını açıklamalı olarak öğrenebilir miyim?..

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun