Huşu ile namaz kılmak için ne yapmam gerekir?

Huşu ile namaz kılmak için ne yapmam gerekir?
Tarih: 10.01.2012 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Namazda aklıma dünyevi şeyler geliyor.
- Namazda huzurlu olamıyor ve huşu ile namaz kılamıyorum.
- Ne yapmam gerekir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Günlük hayattaki yozlaşma ve meşguliyet çokluğu sebebiyle ibadetlerimizde bazen zihin karışıklığı, manevi teveccüh eksikliği söz konusu olabiliyor.

Karmakarışık bir ruh haliyle yaptığımız bu gibi ibadetlerimizden bazen ümitsizliğe bile düşüyor, ruhi zevk almadan, derin huzur duymadan yapılan ibadet makbul olmaz diye de vesveselere giriyoruz, bir gevşeme söz konusu oluyor. Böyle bir yorumda haklılık payı var mı? Yoksa her şeye rağmen ibadetimizin değeri, kutsiyeti sürer mi? İhlas mı esas?

Bu konuya ait bir değerlendirmeyi İmam-ı Şarani'nin Levakıh'ından özetlemek uygun olacaktır. Ona bir göz atacak olursak ümit verici bir yaklaşımın olduğunu görecek, ibadetlerinizde ne kadar karışık ruh hali olursa olsun bir gevşeme söz konusu olmayacaktır inşaallah. Hazret-i İmam, ibadetlerde zevk almama, huzur duymama halini anlatırken şu bilgileri vermektedir.

İbadetlerinde zevk almak, heyecan duymak hemen hepimizin hoşuna giden bir güzel mazhariyettir. İnsanı etkileyen bir derinliktir. Bunu herkes arzular. Bu derinlik olmalıdır da... Ancak istenen bu huzur yakalanamadığı takdirde ümitsizliğe kapılmak da yanlıştır.

Hatta, Allah'ın öyle kulları da olmuş ki, ibadet ve itaatlerinde zevk alıp derin huzur duymaktan memnun olmamış, bu hislerini ibadet ve itaatin ruhu olan ihlasa aykırı bile bulmuş, zevk ve huzur için ibadet ediyor duruma girdiklerini düşünerek dualarında şöyle demişlerdir:

- Allah'ım, bizi sana ibadet ve itaat ettiren ibadetlerimizde aldığımız zevk ve huzur ise biz bundan sana sığınıyor, zayıfları teşvik için verdiğin bu ücreti içimizden silmeni diliyoruz...

İmam bundan sonra şu değerlendirmeyi yaparak diyor ki:

- Bir kimse namazında, niyazında duyduğu zevk ve huzurdan çok seviniyor da bunu namazın şartı gibi hep bekliyorsa, bilsin ki o kimse lezzet ve huzur bağımlısıdır. Daldığı huzur ve aldığı lezzetin teşvikiyle ibadet ediyor, ihlasın ve karşılıksızlığın gereğiyle değil.

Şarani Hazretleri burada bir örnek de veriyor:

- Mısır'ın maneviyat büyüklerinden Efdalüddin Hazretleri bir gün bana şöyle dedi:

"Uzun zamandır gece ibadetlerimde ilerlemeler kaydediyor, kendi kendime ihlasım gittikçe artıyor, diye düşünüyordum. Bir gece tefekkürümde farklı şeyler ilham edildi bana. İçimden bir ses beni ikaz etti. Senin ibadetlerinde ilerlemen ihlastan değil, ibadet sırasında aldığın ruhani lezzet ile duyduğun huzurdan dolayıdır. Hele bir aldığın zevk bitsin, duyduğun huzur kaybolsun, nefsin itiraz etsin, kafan, gönlün karmakarışık durumda ibadet eder hale gel de o zaman gör ihlasının artıp artmadığını!.."

Efdalüddin Hazretleri konuyu şöyle bağlamaktadır:

- Bundan sonra zevk almadan, huzur duymadan yaptığım ibadetleri nefsimle daha ciddi mücadele ederek yaptığım ibadetler olarak gördüm, asıl ihlasın böyle nefisle mücadele ederek yapılan ibadette olduğunu anladım!..

Bu yoruma göre denebilir ki, günlük meşguliyetlerin içinde gözümüze, gönlümüze akseden görüntüler kafamızı karıştırıp, zihnimizi meşgul edebilir, ibadetlerimizde huzur duyamaz, zevk alamaz hale getirebilir. Adeta nefsimizle cebelleşerek ibadet yapıyor duruma bile düşebiliriz. Ama bütün bunlara rağmen ibadetlerimizde bir gevşeme ve şüpheye düşme söz konusu olamaz. Biliriz ki, bizler ruhani zevk ve huzur için değil, Rabb'imizin emri olduğu için ibadet ediyoruz. Görevimiz ilahi emri hiçbir beklenti içine girmeden yerine getirmektir...

İbadetleri yaparken isteksiz olmamızın bazı nedenleri vardır:

1. Yaptığımız ibadetlerin kıymetini ve değerini tam anlayamadığımızdan olabilir. Bu konuda bize ibadetlerin mahiyetini anlatan eserlerden istifade etmek gerekir.

2. Bulunduğumuz ortamlar manen çok kötü olabilir. Nitekim leş bulunan bir yerde burnumuz rahatsız olur. Bunu gibi, haramların çok işlendiği bir yerde ruhumuz rahatsız olacağı için ibadetlerden zevk alamayabiliriz.

3. Hasta bir insan yediği ve içtiği şeylerden tam zevk alamaz. Örneğin dili yaralı olan biri yediği yemeğin tadına ve lezzetine varamaz. O halde tadavi olmalıdır. Biz de işlediğimiz günahlarla kalp ve ruhumuzu yaralıyor ve hastalandırıyoruz. Bu nedenle ruhun gıdası olan ibadetleri yaparken tam zevk alamıyoruz. Onu için tedavi olmak gerekiyor. Ruhun tedavisi önce tövbe ve istiğfar, sonra da bir daha günahlara girmemeya çalışmaktır.

Burada önemli bir konu var. Hasta insan yediği gıdalardan zevk alamaz, ama yine de yemeye ve içmeye devam eder. Çünkü gıda almaya mecburdur. Biz de ibadetlerimizde zevk almasak da devam etmeliyiz. Çünkü ruhumuz gıdaya muhtaçtır. İnşallah zamanla zevk almaya başlayacağız ve yaptığımız ibadetler de bizi günahlardan koruyacaktır.

Ancak bir daha tekrar edelim ki, bizler ruhani zevk ve huzur için değil, Rabb'imizin emri olduğu için ibadet ediyoruz. Görevimiz, ilahi emri, hiçbir beklenti içine girmeden yerine getirmektir...

İlave bilgi için tıklayınız:

Yaptığım ibadetlerden zevk alamıyorum. Ne yapmalıyım?..

Namazda huşu ne demektir? Huşu ile namaz kılmak ve gafletten kurtulmak için ne yapmak gerekir?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 50.000+

Yorumlar

beşer

En azından beş vakit namaz kılan bir kişinin gunde 45 kere okuduğu fatiha suresinin 7 ayettir hiç olmazsa bunun mealini bilmesi bile o insanın namazda huşu duymasına neden olacağını düşünüyorum ve ben böyle bir çözüm buldum herkese tavsiye ederim.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
hüseyin51

Bu soruyu soran kardeşimizdeki dert bende de aynısı var. Bir türlü kafamdan düyevi düşünceleri silip atamıyorum. Hiç aklıma gelmeyen şeyler namaza durunca bir film şeridi gibi kafamın içinden akıp gidiyor. Ne zaman ki Hz.peygamber efendimizin nasıl namaz kıldığını aklıma yerleştirebilirsem o zaman biraz bu olumsuz düşüncelerden kafamı soyutlayabiliyorum. Allah'ın merhametine sığınmaktan başka çaremizin olduğunu düşünemiyorum. ALLAH yar ve yardımcımız olsun. ALLAH'ın selamı rahmeti ve bereketi bütün inanların üzerine olsun.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
engindeniz

Durumu cok iyi izah etmis oldunuz ve bizlerin,eda etmekte olduğumuz ibadetlerimizde ayrıca daha ümitvar olmamızı sağladığınız için de şahsım adına sizlere teşekkürü de can-ı gönülden dilemeyi bir borç addediyorum...Sağolunuz.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
cre$cent

bende aynı seyi hissediyordum namazımı eda ederken aklıma türlü seyler gelior ve sanki namazım kabul olmayacak gibi geliyordu hatta bu konuyu eşimle bile konusmustuk ve şimdi eşim ve ben cevabımızı aldık allah razı olsun hepinizden

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
basinexpress

bu siteye 1 aydır bakıyorum Allah hepimizden razı olsun

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
NİSA ILGIN

Allah razı olsun. Çok güzel bilgiler verdiniz. Hepimizin ibadetlerini Allah kabul etsin.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
üçharfbeşnokta

Namaza konsantre olmak icin okudugun duaların anlamlarını bilmek gerekiyor diye düşünüyorum.
Böylelikle kendi düşüncelerinden soyutlanmış ve duanın anlamına kapılmış olur düşüncelere dalarız..Bende bilmiyorum tam olarak öğrenmeye çalışıyorum bildiğim bir kaç şeyi düşünüyorum yada.Bu bile yetiyor kimi zaman.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Vbdestabe

anlayacagımı anladım çok güzel açıklanmış... lezzet için degil rıza için kılmak gerek

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
beyza.

verdiğiniz biligilerden dolayı teşekkür ederim hepinizden Allah razı olsun

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
a.buğra

alah cumlenizden razı olsun

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
a.buğra

alah cumlenizden razı olsun

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Muahhir

Bilgilerinizden Allah(cc) razı olsun. Asıl en önemlisi, devrin yobazlaşmalarına dikkat ederek Allah(cc)a olan sevgiyi şeksiz yapmak ve O'ndan çok korkmaktır. Gerçekten bu korkuyu duyuyorsanız, ibadetinizde hûşu çoktan gelmiştir bile!

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun