Şafii mezhebine göre; bir kimse hanımının hangi akrabalarına dokunmakla abdest bozulur? İnsanın karısının kız yiğeninden abdesti bozuluyor mu ve karısı ile hangi akrabalarından bozulur ya da bozulmaz?..

Tarih: 14.01.2012 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bu konudaki genel kaide şöyledir:

Ölü dahi olsa kasten veya sehven erkek ile kadının tenleri birbirine değmesi halinde, dokunanın da dokunulanın da abdestleri bozulur.

Şu adar var ki, küçük oğlan çocuğuna veya kendisine karşı arzu duyulmayan küçük bir kız çocuğuna dokunmak abdesti bozmaz.

Saç, diş ve tırnak da abdesti bozmadığı gibi nesep, süt emmek veya sıhri akrabalık dolayısıyla mahrem olanlar da abdesti bozmaz.

Yani ebediyyen mahrem olanlar abdesti bozmaz. Ancak hanımın kız kardeşi (baldız) gibi geçici mahremlerden olanlar abdesti bozar. (Vehbe Zuhayli, İslam Fıkhı Ansiklopedisi)

Bu hükümlere göre bir kimsenin hanımının kız yeğenlerine dokunması, hem kendisinin hem de dokunduğu kimsenin abdestini bozar.

Kaynanasına ve hanımının büyük annelerine dokunmakla abdesti bozulmaz. Ebedi evlenme yasağı bulunan kimselerin birbirine dokunması abdesti bozmaz.

İlave bilgi için tıklayınız:

Şafiilere göre bir bayanın kayınpederinin eline elinin değmesi abdesti bozar mı?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun