Çok evlenmenin şartları nelerdir, insan sevgide adaleti sağlayabilir mi?

Tarih: 16.01.2012 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Çok eşlilikten bahsederken, erkeğin başka bir kadınla nikahlanırken ilk eşinden izin alması şart değildir, dediniz; peki bu durum nasıl oluyor ki?
- İlk eş buna üzülmez mi?..

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İslamiyet tek eşliliği esas almıştır. Ancak zaruri bir durum olduğunda ilk eşini boşayıp ikinci eşi almasındansa, birincisini boşamadan ikinci eşi alabilmektedir.

"İlk eşinden izin alması şart değildir." denilmesinden maksat, yapılan nikah geçerlidir, anlamındadır. Ahlaki boyutta elbette eşine danışması gerekir. Ancak izin almadan ikinci bir evlilik yapması da haram değildir. Eşler arasında adaleti sağlayamaması durumunda kul hakkına girmiş olur.

Birden fazla evlenmeyi düşünen erkek, eşler arasında davranış, geceleme, adalet, giyim, ihtiyaçları giderme ve diğer konularda aralarında hiç bir fark gözetmeyeceği konusunda kesin kararlı ise ve ikinci bir evliliğe ihtiyaç hissediyorsa evlenmesi caizdir; yoksa caiz değildir. Eğer bu şartlara riayet etmezse haram işlemiş ve kul hakkına tecavüz etmiş olur.

"İki zevcesi olup da birine tamamen meyledip diğerini ihmal eden kimse, kıyamet gününde, bir yanı felçli olarak gelir." (İbn-i Mace, Nikah, 47; Mişkâtü’l-Mesabih, 2/196)

İnsanın sevgi hususunda tam bir eşitlik gösterebilmesi, imkansız denecek kadar zordur. Kadının çeşitli fiziksel ve ruhsal özellikleri sevginin derecesindeki farklılıkları meydana getirecektir. Erkek ne kadar eşitlik konusunda çaba harcasa da bunu başarması imkansız derecesindedir.

Cenab-ı Hak buyuruyor:

"Üzerine düşüp uğraşsanız da kadınlar arasında âdil davranmaya güç yetiremezsiniz; bâri birisine tamamen kapılıp da diğerini askıya alınmış gibi bırakmayın. Eğer arayı düzeltir, günahtan sakınırsanız, Allah şüphesiz çok bağışlayıcı ve esirgeyicidir." (Nisa, 4/129)

Bu ayet-i kerimeyle Cenab-ı Hak erkekleri kadınlarına sevgi ve muhabbet hususunda mutlak bir eşitlik göstermekten afvetmiş. Sadece erkeğin bir tarafa bütün bütün meyledip ötekinden yüz çevirmesini yasaklamış, elinden geldiği kadar eşit davranmaya çalışmasını emretmiştir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Çok evliliğin şartları nelerdir?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun