Çocuğu olmayan kadınla evlenmek sakıncalı mıdır?

Tarih: 17.01.2012 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)'in çocuk yapmaya elverişli olmayan kadınlarla evlenmeyi yasakladığına dair bir hadis var mıdır?
- Bir bayanın çocuk yapmaya elverişli olup olmadığını nerden anlayacağız?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hadislerde, "velud = doğurgan" kadınlarla evlenmek tavsiye edilmişidir. Bazı arkadaşlarını bekâr olan kızlarla evlenmelerini tavsiye eden Hz. Peygamber (asm)'in bu ifadeleri de doğurganlıkla alakalı gibi görünüyor. Çünkü burada yaş önemlidir.

Yoksa, "çocuk yapmayan kadınlarla hiç evlenmeyin" diye bir şey söz konusu değildir. Ve onlarla evlenmenin bir sakıncası da yoktur. Kanaatimizce, bir kadının doğurganlığı, genellikle onun çocuk yapacak yaşta olmasıdır. Bu da daha çok bekâr olan kızlardır.

Bizzat Hz. Peygamber (asm)'in çocuk yapmayacağı belli olan yaşlı kadınlarla evlenmesi, doğum yapamayacak olanlarla evlenmenin bir sakıncası olmadığının açık delilidir. Buna göre doğum yapamayacağı bilinen bir kadınla evlenmenin dinen bir sakıncası yoktur.

Bekâr, doğurgan kızlarla evlenmeyi teşvik eden Efendimiz (asm), evlenmenin önemli bir sebebi olan insanlık neslinin devamı için gereken çocuk doğurmanın önemine dikkat çekmiştir. Nitekim bir hadis-i şerifte Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur:

"Şefkatli / sevecen, doğurgan kadınlarla evlenin. Çünkü ben kıyamet gününde diğer ümmetlere karşı sizinle gurur duyarım." (Ebu Davud, Nikah, 2; İbn Mace, Nikah,1; el-Fıkhu'l-İslamî, VII, 13).

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun