Abdest ve namazda niyet konusunda vesvese ediyorum. Vesveseden nasıl kurtuluruz? Ben abdest alırken veya namaz kılarken niyet edip etmediğimi unnutuyorum ve tekrar baştan yapıyorum. Bu neden, kurtulmak için ne yapabilirim?

Tarih: 21.01.2012 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hanefi mezhebine göre, abdestte niyet etmek sünnettir. Niyet etmeseniz de abdestiniz geçerlidir. Bu sebeple vesvese yapmak gereksizdir. Başlarken niyet ettikten sonra, "acaba niyet ettim mi etmedim mi" diye aklınıza vesvese gelirse, tekrar niyet etmeden abdeste devam edin... Bu şekilde kısa sürede bu vesvese kaybolacaktır.

Namazda niyet farzdır. Ancak vesveseden dolayı "acaba niyet ettim mi etmedim mi" diye şüphe etmeye gerek yoktur.

Şu hususa da dikkat etmek gerekir: Niyetin mahalli kalptir. Bu bakımdan kişi kalben doğru niyet getirmişse niyet geçerli olur. Mesela, öğle namazını kılan birisi, kalbinde öğle namazını kılmaya niyet etmişse ve diliyle de hataen ikindi namazı diye söylemişse, kalpten yapılan niyet geçerli olduğu için kişinin namazı geçerli olur.

Niyet, kalbin bir şeye karar vermesi, o işin ne için yapıldığını düşünmeksizin bilmesi demektir. Namaz hususunda niyet ise, sırf Allah rızası için namaz kılmayı dilemek ve kılınacak namazın hangi namaz olduğunu bilmek, içinden geçirmek demektir. Niyet kalbe ait bir iştir. Bununla beraber dil ile de söylenmesi efdal görülmüştür.

İlave bilgi için tıklayınız:

Abdest, gusül ve ibadetlerle ilgili vesvese...

Namazı eksik kıldığıma dair vesvese geliyor. Bunu nasıl aşabilirim?..

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun