Taha suresi 121-123. ayetleri açıklar mısınız?

Tarih: 14.02.2012 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

"Derken ikisi de o ağacın meyvesinden yediler. Bunun üzerine edep yerlerinin açık olduğunu farkettiler. Derhal cennet yapraklarıyla üzerlerini örtmeye başladılar. Böylece Âdem Rabbine karşı geldi de şaştı kaldı."

"Sonra Rabbi onu seçkin kıldı; tevbesini kabul etti ve doğru yola yöneltti."

"Onlara hitaben buyurdu ki: Kiminiz kiminize düşman olarak cennetten yere ininiz. Sonra ne zaman Benden bir rehber gelir de, kim ona tâbi olursa, artık o ne yolu şaşırır, ne de bedbaht olur."
(Ta-ha, 20/121-123)

Âdem ve Havva, yasak ağacın meyvelerinden yediler. Bunun üzerine avret yerleri açlıverdi. Üstlerini cennet yapraklanyla örtmeye çalıştılar.

Hz. Adem ve Havva, Iblis'in vesvesesine kapılarak kendilerine yasakla­nan ağacın meyvesinden yediler. Bunun üzerine, daha önce gözleriyle görme­dikleri edep yerleri kendilerine gözükür oldu. Bunun üzerine Âdem ve Havva, edep yerlerini, cennetten kopardıkları yapraklarla kapatmaya çalıştılar.

Hz. Âdem, peygamber olmadan önce, Allah'a verdiği sözü unutmuş ve şeytanın vesvesesine kapılarak kendisine ya­saklanan ağacın meyvesinden yemiş ve bu sebeple de cennetten çıkarılarak dün­yaya gönderilmiştir. Ancak daha sonra Allah onun tövbesini kabul etmiş ve onu peygamber seçmiş ve ona doğru yolu göstermiştir.

Allah şöyle dedi: "Her ikiniz oradan yeryüzüne inin. Orada bir kısmınız diğerine düşman olacaktır. Artık ne zaman benden size bir hida­yet gelir de kim benim hidayetime uyarsa, ne sapıtır ne de sıkıntıya düşer.

Allah Teala, Hz. Âdem ve Havva'ya "Hep birlikte yeryüzüne inin. Siz­ler İblis'e ve onun soyundan gelenlere İblis de size ve sizin soyunuzdan gelenle­re düşman olacaktır. Ey Âdem, Havva ve İblis, yolumun ne olduğunu açıklayan hükümlerim ve yaratıklarım için seçtiğim din, sizlere gelince kim o hükümlere uyarsa o kimse hak yoldan sapmaz. Âhirette de Allah'ın gazabına çarptırılıp hüsrana uğrayanlardan olmaz.

Abdullah b.Abbas: "Allah Teala, Kur'an'ı okuyup ona tâbi olanları dünya­da saptırmayacağını ve âhirette de onları mutsuz kılmayacağını garanti etmiş­tir." demiş ve bu âyet-i kerimeyi okumuştur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun