Gayretullah nedir, açıklar mısınız? Zulümler, haksızlıklar belli bir raddeden sonra gayretulllah dokunur, deniyor...
Değerli kardeşimiz,
Helâk olan eski kavimler için:
“Onlar günah ve isyanda sınırı aştıkları için gayretullaha dokundu. Allah da onları helâk etti.” denilir. Ancak Allah’ın gayreti, insanların gayretine asla benzemez. Cenâb-ı Hakk'ın yüce zâtına yakışır ve kutsiyetine lâyık bir gayreti vardır. Onun bu yüce gayreti, çoğu kez, günah ve isyanda sınırı aşanları cezalandırma şeklinde tecellî eder.
Gayret sahibi bir mü’min de, dine aykırı ve zararlı durumlar, hâdiseler ve tecavüzler karşısında lâkayd ve duygusuz kalamaz, müteessir olur, hamiyeti galeyana gelir. Nitekim Kur’an (Fetih, 48/29) âyetinde sahabelerin yüksek meziyetlerini beyan ederken, “küffar üzerinde çetin ve metin” olduklarını kaydeder.
Buhari’nin 67. Kitabü’n-Nikah l07. babından alınan bir hadis-i şerifte şöyle buyurulur:
“Allah Teala, mü’minler hakkında gayret ve hamiyet gösterir (hayır ve saadet diler). Ve Allah’ın gayreti, haram kıldığı fena şeyleri (günahları) mü’minin işlememesi içindir.”
Allah Teala’ya nisbet olunan gayretle, insanlardaki gayret hiçbir cihetle birbirine benzemez. Allah’ın gayretinden, kullarına merhameti, hayır ve saadet dilemesi anlaşılır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Gayretullah nedir. Bunu açıklar mısınız?
- Allah gayret eder mi, gayret etmek acizlik değil midir?
- Allah nasıl görüp işitiyor, bizim gördüğümüz renkleri, Allah da mı aynı şekilde görüyor?
- Allah’ın şekil ve suret taşıması muhal midir?
- ALİYY
- Halık ve mahluk kıyaslanır mı?
- Maide suresi 64. ayette: "Yahudiler, "Allah'ın eli çok sıkıdır" dediler. Söyledikleri söz sebebiyle onların elleri bağlansın ve lanete uğrasınlar! Aksine Allah'ın elleri açıktır." Allah yarattiklarına benzemez. Neden eli açık sözü kullanılmıştır?
- Allah'ın kendisinden başkasının bilemediği haddi (sınırı) var mıdır?
- Muhalefetün lil-havâdis:
- Ayet ve hadislerin ışığında cihadı anlatır mısınız?