Kadınların hayız ve lohusalık halinde namaz kılamamalarının hikmeti nedir?

Tarih: 16.04.2012 - 09:22 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bildiğiniz gibi her şeyin sahibi Allah'tır. İsterse ibadeti emreder, isterse kaldırır. Emrettiğini yerine getirince onun karşılığını alacağımız gibi, yasakladığına uygun hareket edince bu yasağa uymanın da karşılığını alacağız. Bu açıdan âdet ve lohusa döneminde namaz kılmayı, oruç tutmayı yasaklayan Allah'tır. Bu yasağa uymak da ibadettir.

Kadınlar hayız ve nifas hallerinde, cinsel ilişkide bulunamaz (Bakara, 2/222); namaz kılmaz, oruç tutmazlar (Buharî, Hayz, 1; Müslim, Hayz, 15). Kılamadıkları namazları kaza etmezler, ancak tutamadıkları oruçları kaza ederler. Bu konuda müçtehitler görüş birliği içindedirler. Kadınların bu hallerinde, namaz ve oruçtan muaf tutulmaları, onların pis olmalarından dolayı değil, psikolojik ve fizyolojik yüklerini hafifletme amacına yöneliktir.

Hayız (regl), kadınların hastalık ve doğum halleri dışında ve belli yaşlar arasında rahimden gelen bir kandır. Buna âdet hâli, ay hâli, aybaşı, muayyen hâl gibi adlar da verilir. Hayız hâli, kadınlara mahsus tabiî bir haldir. Vücutta biriken kirli ve zehirli maddeler, hayız kanı ile dışarı atılır; vücut hafifler, sıhhat bulur. Lohusalık da doğumdan sonra görülen kanamadır.

Hayız ve lohusalık, bir nevi abdestsizlik ve cünüplük hali, yani hükmî kirlilik (hades) veya mazeret kabul edilir.

İslam da ibadetlerin şartlarından biri de hadesten ve necasetten temizlenmektir. Namazın abdestsiz kılınmamasından dolayı, hayız ve lohusa hali abdeste aykırı olduğundan namaz kılınamaz.

Bu dönemde kadınlarda maddeten de bir daralma olduğu için, ibadet mükellefiyeti kendisinden kaldırılmış ve rahatlatılmıştır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun