Sigara içmenin hükmü nedir; mekruh mu, yoksa haram mıdır?

Sigara içmenin hükmü nedir; mekruh mu, yoksa haram mıdır?
Tarih: 17.04.2012 - 10:02 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İslam’ın evrensel helal ve haramları Kur'an-ı Kerim’de ve onun açıklaması olan sünnette zikredilmiştir. ‘Evrensel helal ve haram’ derken kastettiğimiz şey, her zaman ve her mekana göre genel geçer olan helal ve haramlardır.

Sigara konusu gerek sünnette, gerekse Kur’ân-ı Kerim’de yer almaz. Çünkü Kur’an’ın indiği zaman sigara denen bir şey yoktu. Sigara 15. asırdan sonra ortaya çıkmıştır.

İslam’ın temel kaynaklarında adı geçmeyen bir şeyin hükmünü anlamak için İslam’ın bazı genel kuralları vardır. Bunlardan birisi şudur:

“Eşyada aslolan, ibahadır.”

Yani, her şey insanlar için yaratılmıştır. Bazı şeylerin ise haram olduğu açıklanmış, böylece hükmü bildirilmeyen şeyler de helal olarak kalmıştır, demektir. Bir diğeri de şudur:

“Temiz ve güzel olan şeyler helaldir, pis ve zararlı şeyler ise haramdır.”

Bu iki genel kural, beraberce düşünüldüğü zaman sigara için karşımıza şöyle bir sonuç çıkar: Sigara hakkında kaynaklarda bir şey söylenmediğine göre, onun hakkında hüküm verebilmemiz için onun pis ve zararlı olup olmadığına bakmalıyız: Eğer onun pis ve zararlı olduğunu söyleyebileceğimiz özellikleri varsa haram olduğuna, yoksa, helal olduğuna hükmetmeliyiz.

İşte bu metodik anlayış sebebiyle tarihte bazı İslam alimleri sigaranın helal/mubah olduğu hükmüne varmışlardır. Çünkü, demişlerdir, biz sigaranın bir zararını görmüş değiliz, şu halde onun haram olduğunu söyleyemeyiz. Eğer bir gün zararlı olduğu ortaya çıkarsa biz de ona göre hüküm veririz. Oysa bu gün sigaranın 2.000 civarında zehir içerdiğini, pek çok hastalığın sebebi olduğunu, içenlerin sadece kendilerine değil, içmeyenlere dahi zarar verdiklerini bilim kesin olarak ortaya koymuştur.

Bununla birlikte Hanefî gelenekte şöyle bir anlama metodu vardır: “Kıyasa/kurallara göre haram olan, ancak Kur'an-ı Kerim’de ve sünnette adı ve hükmü açıkça zikredilmeyen şeylere haram yerine, tahrîmen mekruh demek daha uygundur. Gerçi bununla kastedilen de haramlıktır, ancak bir şeye haram ya da helal hükmü vermek sadece Allah’a (cc) ait bir hak olduğu için, haram olduğu kesinkes anlaşılsa bile, Kur’an’da haram denmeyen şeylere nezaketen, tahrimen mekruh demek daha güzeldir.” Bu sebeple son dönem Hanefîler sigara için “tahrimen mekruh” hükmünü tercih etmişlerdir. “Tahrîmen mekruh”, kanun hükmünde kararname gibi, haram hükmünde mekruh demektir. 

Ayrıca sigara insanın kendisini tehlikeye atmasıdır. Oysa Allah (cc): “Kendinizi kendi ellerinizle tehlikeye atmayın.” buyurmaktadır. Bu sebeple sigara, insanın kendisini tehlikeye atması demektir. Sigara içmek ayrıca çok önemli bir kul hakkıdır, çünkü içenler içmeyenlere zarar vermekte ve onları rahatsız etmektedirler. Kul hakkının affedilmesi de ancak, hakkı olan insanların bağışlamasına bağlıdır. Bunu temin etmek ise çok zordur.

Sigaranın hükmü?

Tütün, XV. asırdan sonra, İslâm ülkelerine girmiştir. O zamandan beri, İslâm uleması onu içmenin hükmü üzerinde durmuşlardır. Şöyle ki:

a. Bâzı âlimler, tütünün mubah olduğunu söylemişlerdir. Bunu söyleyenler, tütünün zararı olmadığını ve Şâri' (Şeriatı koyan, yani Allah) tarafından yasaklanmadığını ileri sürmüşlerdir.

Halbuki, bugün tütünün zararları ilmen kesin şekilde ortaya çıkmıştır. Zararsız olduğu söylenemez. Şâri'nin yasaklamadığını söylemek de doğru olmasa gerektir. Zira Şâri', her haramı ismen tek tek zikretmemiştir. Hüküm, sadece sarih ve hususî naslarla değil, naslarda geçenlerin haram kılınış illetlerine bakarak yapılan kıyas ve istidlal yollarıyla da verilebilmektedir. Bu bakımdan hakkında sarih nas olmayan bir nesne hakkında kıyas ve istidlal yoluyla bir hüküm  verilmesinde hiçbir mâni yoktur.

b. Bâzıları da sigara içmek mekruhtur, demişlerdir. Bunlar, kıyasla sabit bir hükme, haram demekten çekinmeleri ve sigaranın zararları hakkında kesin bilgi sahibi olmamaları yüzünden bu hükmü vermişlerdir.

c. Bâzıları da sigara içmek, özellikle tiryakisi olmak haramdır, demişlerdir. Bunların mesnedi ise, sigaranın vücuda zarar vermesi, israf olması ve nafaka mükellefiyetinde darlığa yol açması gibi sebeplerdir.

Bu üç sebepten biri gerçekleştiği yer ve durumda, sigara içmek haramdır. Bunlar gerçekleşmez ise, mekruhtur.

Özellikle dindar ve uzman bir hekimin vereceği karar çok önemlidir. Böyle bir doktor bir kimseye sigarayı mutlaka terketmesini söylerse, onun sigarayı içemesi dinen de helal olmaz.

İlave bilgi için tıklayınız:

Sigara haram mıdır?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Hasan_Ozer194

Dua edinde birakalim yoksa isimiz zor gibi gozukuyor

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
dosta doğru

arada bir bende içiyordum yani pasif içiciydim...nefes darlığı çekmeye bailadım ve sigara kullananların akciğer resimleri gördüm...RABBİM'in yaratmış olduğu canımıza meğer kastımız varmış..çok şükür kurtuldum...mümin bir insana hakkaten yakışmayan bir alışkanlık..maddi manevi her açıdan zararlı...kimse kızmasın ama akıllı bir insan sigara kullanmaz...

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
mustafa_002

Sigara içenlerin "Akciğerleri" dile gelsede söylese. O zaman herşey kendiliğinden yoluna girer.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Anonim

ÜMID EDERIM YÜCELER YÜCESI RABBIM BU LANETI ÜMMET-I MUHAMMED DEN UZAAAAAAKKK ETSIN BEN AMIN DIYORUM SIZDE DEYIN LÜTFEN.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
selcuklu74

bizde eşimle beraber günde iki paket sigara içerdik.Sigarayla savaşanlar vakfı tarafından desteklenen doğal bitkisel bir karışımla sigarayı bıraktık.Vesile olandan Allah razı olsun dedik.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
gülimran

ben sigara tiryakisiyim, ve birakamiyorum. birde sigara icmek ile sagligima, cevreme ve bücceme zarar veriyorum. ve yüce Allahima bunun hesabini nasil vereceyimi düsünüyorum. Bu bedenimi o yaratti, ve ben kendimi her gün birazda zehirliyorum. Bu bir intihara benzer kardesler. ve bunun hesabini yüce Allahim benden sorar. Bir uyusturucu, alkol ve sigara arasinda aslinda cok bir fark yok. Insallah birakirim.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
kreal55

Sigaranın birçok zararı olduğu doğrudur ve yukarıda yazanlar doğru olabilir ama şunuda unutmamak gerekir. Yağlı etin tuzun vb.. günlük hayatta yediğimiz bazı gıdaların birçok zararı mevcuttur. Et kalp ve damar hastalıkları yapar. Tuzun ise birçok zararı mevcuttur. Amerikada tuz kullanımı azaltılarak sağlık sistemine büyük tasarruflar sağlanmıştır. O zaman et ve tuzda haram ya da tahrimen mekruh mu olur ?
Anadoluyu gezen herkes 100 yaşının üzerinde sigara kullanan insanlar görebilir. Keza sigara kullanmayan ama 20 yaşında kalp krizi geçiren birçok kişide mevcuttur.
Burda amacım sigarayı savunmak değil lakin kullanılan kıyas metodu hatalı olabilir vesselam...

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
kreal55

Sigara dumanı kul hakkı diyen arkadaşım benim de arabam yok ama hergün tonla egzoz dumanı yutuyoruz. Evimi elektrikli soba ile ısıtıyorum ama kömür dumanı mahallenin üstünde sis perdesi oluşturuyor. Sen sigara dumanı kul hakkı diyorsan eğer arabası olan ya da soba yakanların vah haline çünkü 1 araba 10 dakikada 1000 sigaralık duman çıkarıyor :))

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
ufuk11335

İnsallah Yüceler Yücesi Rabbım sigarayı bızede bıraktırır.Aslında hiçde zor değil bıratım....

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
mesudhoca

sigaranı dumanı kul hakkına girmez mi????eğri oturup doğru konuşalım!!!

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Anonim

Ben sigara içen bir kişiyim ama nefsimin hosuna gitmese bile AÇIK VE NET BİR ŞEKİLDE SİGARANIN MADDI VE MANEVI ZARARLARI HERKESCE MALUMDUR. SİGARANIN HARAM OLMADIĞINI SAVUNAN KİŞİNİN AKLINDAN ŞÜPHE EDERİM! RABBİM ÜMMETİ MUHAMMEDE BU LANET ALIŞKANLIĞI BIRAKMAYI NASİB EDER.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
MhmAyd

Selamun Aleyküm;

“Kendinizi kendi ellerinizle tehlikeye atmayın" Ayet'-i Kerimesinin Ebu Eyyûb el-Ensarî (r.a.) tarafından tefsir edildiği, bu Ayet-i Kerime'nin Ensar Cemaati sebebi ile nazil olduğu konusunda okuduğumuz ve dinlediğimiz rivayetleri vardı.
Sigara konusunda bu ayet-i kerime'nin bağlılığı nedir açıkcası buna benim ilmim yetmez. Ancak bildiğim kadarı ile şöyle bir gerçek var ki; "Allah Teala Hazretlerinin bildirdiği o yoldan yani Cihad'dan geri kalarak kendinizi ateşe atmayın" şeklinde nazil olduğunu kendi rivayetlerinden dinlemiş, okumuştuk.

Siz bunları muhakkak biliyorsunuz ben sadece yanlış yorumlamış olma ihtimalim vardır beni düzeltirsiniz diye düşünerek yazdım. Affen..

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editör (hasanfidan)

Ayetlerin nuzül sebebi vardır ancak ayetin nuzülüne sebep olan hükmün hususiliği ayetin hükmünün umumiliğine mani değildir. Bu bir prensiptir.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
tolgahan4499

Eskiden sigaranın zararları pek bilinmiyordu o yuzden Din adamları caiz hukmunu vermiş olabilirler ama şu zamanda sigaranın zararları apaçık ve ortada şimdiki zamana göre degerlendırmek daha dogru olur.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
MsNEMIR

Kur’an’ın indiği zaman sigara denen illet yoktu. Sigara XV. asırdan sonra ortaya çıktı. Fakat Müslüman bir kul; sigaranın haram olup olmadığını bir kaç saniyede (isterse kör cahil olsun; Peygamber (SAV)'i biliyor ise) cevaplayabilir:

Sizce bu zamanda yaşasaydı, Peygamber (S.A.V) sigara içer miydi?

2000 civarında zehir içerdiği, pek çok hastalığın sebebi olduğu, içenlerin sadece kendilerine değil, içmeyenlere dahi zarar verdikleri bilimsel olarak kesinlikle kanıtlanmış olan, tüm tütünleri, hatta kağıdı bile "alkol" ile yıkanan, insanı maddi-manevi rezil eden, yanında bulunan insanı dahi kokusuyla nefret ettiren; bu sebeple "kul hakkı"na giren, Allah'ın rızık olarak verdiğiyle gidip zehir alır mıydı?

Bağımlı olmasa bile, sırf keyif olsun diye o lanet zehirden, o katrandan bir kaç fırt çeker miydi? Yemekten sonra iyi gelir diye, yakar mıydı bir sigara? Yoksa lanetler miydi?

Allah ne buyuruyor Kitabında: “Kendinizi kendi ellerinizle tehlikeye atmayın.”

Hadi dediniz ki mekruh, ya da Kur'an zamanında olmadığı için durumu belli değil;

Ne buyruluyor Hadis-i Şerif'te; “Kul, sakıncalı şeylere düşme endişesiyle bir kısım sakıncası olmayan şeyleri de terk etmedikçe gerçek takvaya (Allah'a karşı gelmekten sakınma) ulaşamaz.” (Tirmizî, Sıfatü’l-Kıyame, 19; İbn Mâce, Zühd, 24)

Ne diyor İslam Dini: “Temiz ve güzel olan şeyler helaldir, pis ve zararlı şeyler ise haramdır.”

Bütün dünyada bütün sigara paketleri bas bas bağırıyor: "Sigara Sağlığa Zararlıdır." Ve daha bir sürü görsel uyarılar...

Sağlığa zararı dünyaca kanıtlanmış olan şey nasıl olur da -hafif gösterilerek- mekruh denebilir? Tartışmasız "yüzde yüz haramdır."

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
güngör güçlü

BENCE İSLAM ALİMLERİ ACİLEN TOPLANARAK SİGARANIN İNSAN SAĞLIĞINA, BU DUMANA MARUZ KALANLARA, GENETİK OLARAK EVLATLARINA, SOSYAL HAYATA, EKONOMİYE VERDİĞİ ZARAR TÜM YÖNLERİYLE ORTAYA KONULMALI VE PİS KOKULU, MURDAR, ŞEYTAN İŞİ MÜSKİRATTAN İNSANLIK EBEDİYEN KURTARILMALIDIR. VE İDDAA EDİYORUM BU KURTULUŞ SAVAŞI KADAR ÖNEMLİ BİR OLAYDIR.
Kanser başta olmak üzere bir çok hastalığın baş sorumlusu olarak gösterilen sigara, 2005 yılında 10 bin 500'ü pasif içici olmak üzere yaklaşık 112 bin kişinin ölümüne yol açtı.
İSTATİSTİK İSPAT EDİYORKİ 2 YILDA BİR ÇANAKKALE SAVAŞINDA VERDİĞİMİZ ŞEHİT KADAR SİGARAYA KURBAN VEİRYORUZ.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
tfkkrnr

bir tıpçı olarak söylüyorum sigara nın içindeki zararlı maddeler 2000 den daha fazla 3000-4000 civarında yaklaşık. ve sigara sadece akciğer kanseri gırtlak kanseri yapmıyor. her türlü kanseri yapıyor. içindeki maddeler kana karıştığı için vücudun her yerine gidiyor. karaciğer kanseri pankreas cilt mide barsak vs. her yerin kanserinde risk faktörü olarak var. ayrıca sadece kanser değil tıpta gördüğümüz 10 binlerce hastalığın risk faktöründe sigara var. hastanede gördüğümüz hastaların çoğu sigara kullanıyor. halk arasında bunlar çok bilinmiyor. hastalar bence bu hastalık nerden başıma geldi demek yerine içtikleri sigaraya bakmalılar(ayrıca kendi içmiyor olabilir ama pasif içiciliğe mazur olabilir).
fıkıh usulünün önemli bir olmazsa olması kıyastır. kıyas olmazsa bir çok problem doğar. mesela içki olarak Kuran ve Sünnette hamr geçer bu şarab demektir. o zaman eskiden olmadığı şimdi bira rakı votka gibi şeyler haram olmaz veya değişik uyuşturucuları da bunlara dahil edebilirsiniz. ama kıyas metodu ehli sünnet ilim adamları tarafından usulüne uygun bir şekilde kullanılırsa elbette bunlarda haramdır.(ilim ehli olmayan ve Kuran ve Sünnet e uygun olmadan kişiler kendi kafasına göre kıyas yapamaz) sigara da tıbbı zararları boyutu yanında sosyoekonomik boyutu var. günde bir paket sigara içen kişi ömrü boyunca ne kadar parayı israf etti. ayrıca KOAH gibi hastalıkları olanların devlete getirdiği maliyetleri düşünün. bir hafta bir antibiyotik kullansa bir paketi en az 20 tl. bronkodilatör ilaçlar en az 30 40 tl. balgam söktürücüler de 20 tl yi bulur enaz. sigara içenelerin çoğu bu hastalığa yakalanır. öksürükleri ve balgamları ile çevreyi rahatsız ederler.(hastalıklara bile bile sebep oldukları için ve bir duman uğruna bunu yaptıkları için bunları yazıyorum) o hasta olanların ailesine getirdiği maddi manevi zararları düşünün. kokusu ile başkalarını rahatsız etmesini düşünün. ayrıca günde 10 dk bile sigaraya zaman ayırsa ömrü boyunca geçen boş zamanı düşünün. sigara izmaritlerinin boş paketlerinin yaptığı çevre kirliliğini düşünün. sigaranın bir sürü sebepten hem kişiyi zarara sokuyor hem de kişi kendine zulüm ediyor. kul hakkına giriyor. ayrıntılı ele alınsa daha çok zararları var. böyle zararları olan bir şeyin, İslam gibi insanlığın hayrına dünya ve ahiret mutluluğuna vesilen olan bir dinin yasaklamaması haram veya tahrimen mekruh dememesi hiç mümkün müdür?
Sigara hiçbir te'vile gerek kalmadan haramdır.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun