Farklı meyveleri aşı yapmak, hormon kullanmak caiz midir? Mesela elma ağacına kiraz aşılamak gibi...

Tarih: 30.04.2012 - 11:32 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kur'an-ı Kerim'de “Allah'ın yaratışını (fıtratı) bozanlar şeytanın dostu olup hüsrana uğrayanlar" olarak nitelendirilir.

Günümüzde sıkça söz edilen hormon skandalı bunun başka açıdan tezahürü sayılmaktadır. Hormonlu gıda temelde meşrû bir gıda olmakla birlikte inceleme ve tahlil sonucunda, sırf hormon uygulaması yüzünden yiyen kimsenin vücuduna zarar verecek bir nitelik kazandığı ortaya çıkarsa, hastalıklı hayvan veya bozuk gıda maddesi hükmünde bulunur.

Yani insana vereceği zararın durumuna göre, böyle bir hayvanın etini veya meyveyi yemek haram veya mekruh olur. Ancak bu gıda, tahlil sonucu insan vücudu için zararlı unsurlar taşımazsa helâldir.

Bir ağacın fıtratını bozmadan, onu çeşitli haşerelerden ve zararlı maddelerden korumak amacıyla yapılan aşılama caizdir. Bunda fıtratı bozacak bir durum yoktur. Peygamberimiz (sav) devrinde de hurma ağaçları aşılanmaktaydı.

Buna göre, insan ve çevre sağlığına zarar vermemek kaydıyla meyve ağaçlarına veya diğer bitkilere aynı veya farklı cins meyve aşısı yapılmasında dinen bir sakınca yoktur denilebilir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun