Kocam Hristiyan ben Müslümanım. Bunun yanlış olduğunu yeni farkettim, ne yapmam gerekir? Eşimle on sekiz yıldır evliyiz. O Hristiyan ben de kâğıt üzerinde Müslümandım evlendiğimizde. Son bir yıldır namazını kılan, orucunu tutan bir Müslüman bayanım...

Tarih: 07.05.2012 - 10:04 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Müslüman bir hanımın, ister Ehl-i kitaptan olsun, ister olmasın, Müslüman olmayan bir erkekle evlenmesi haramdır. Müslümanlığı kabul etmedikçe, yapılacak nikah sahih değildir. Bu husus, Kur'an-ı Kerim'de şöyle belirtilmektedir:

"İman etmelerine kadar; puta tapan erkeklerle mü'min kadınları evlendirmeyin."(Bakara, 2/221).

"Müslüman kadınlar inkarcılara helâl değildir; onlar da bunlara helâl olmazlar." (Mümtehine, 60/10).

Ehl-i kitabın bu hükümden istisna edildiğini bildiren hiçbir nas vârid olmamıştır. Ehl-i kitap da bu hüküm içine girmektedir. Ayrıca, bu husus İslâm alimlerinin icması ile de sabittir. Buna karşılık, Müslüman bir erkeğin Ehl-i kitaptan (yani Yahudi veya Hristiyan) bir kadınla evlenmesi caizdir.

Bu durumda eşinize durumunuzu ve İslamiyetin bu konudaki hükmünü anlatıp Müslüman olmasını istemelisiniz. Şayet eşiniz Müslüman olmayı kabul etmezse, eşinizle evli kalmanız haramdır, ayrılmanız gerekir.

Evlenme sırasında eşlerin ikisi de Hristiyan dahi olsa, hanım Müslüman olduğu takdirde evlilik sona ermektedir.

Siz zaten Müslüman olduğunuz için hiç evlenmemeniz gerekirdi. Ancak bu hükmü öğrendikten sonra artık evli kalmanız caiz değildir. En güzel çözüm eşinizin Müslüman olmasıdır. Bahsettiğiniz kadar anlayışlı olduğuna göre sizin teklifinizi de reddetmeyecektir inşallah.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun