Peygamberimiz bizlere az yeme konusunda nasıl bir tavsiyede bulunmuştur?

Peygamberimiz bizlere az yeme konusunda nasıl bir tavsiyede bulunmuştur?
Tarih: 03.04.2006 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Sağlığını düşünen ve ömrünün uzun olmasını isteyen, Hz. Peygamber (asm)'in şu tavsiyesini mutlaka uygulamalıdır:

"İnsana, yaşaması için birkaç lokma yeter. (Güçlenip daha çok çalışmak için) çok yemek isteyen, karnının yani midesinin üçte birini yemekle doldursun, üçte birini suya ayırsın, üçte birini de rahat nefes alması için boş bıraksın." (1)

Araştırmalar, derin ve rahat nefes alabilmek için midenin tam dolu olmaması gerektiğini ortaya koymaktadır. Nefesin tam olarak alınamaması, ömrün de tam olarak yaşanmaması manasını taşır.

Ayrıca temizlenmek için akciğerlere gelen kirli kan, tamamen temizlenmeden tekrar vücuda yayılır; böylece insanın sağlığı bozulur. Çünkü kanı temizleyen şey teneffüs aracılığı ile ciğere giren oksijendir. Bu da derin nefes almakla sağlanır. Derin nefes almak için de midenin bir bölümü boş kalmalıdır.

İnsan -tahminen- dakikada on altı nefes alır. Her -derin ve tam- nefeste yarım litre hava alır. Böylece insan günde: 16x60 dakika x 24 saat = 23.240 nefes alır. 23.240 x 1/2 = 11.620 litre hava alır.

İşte kanımızı temizleyen, 11.620 litre havada bulunan oksijendir. Bu da ciğerlerimizi tamamen şişirerek tam nefes almakla sağlanır. Midemizi yemekle şişirirsek, akciğerlerimizin şişmesi için karnımızda boşluk kalmaz, sonuçta nefesimizi yarım alırız. Böyle olunca hava yoluyla ciğerimize giren oksijen de yarıya düşer. Bu da kanımızın temizlenmesine yetmez ve sağlığımız bozulur.

Güçlükle kazandığımız parayla alıp, birçok zahmetlerle pişirip yediğimiz yemekler, bize güç vereceğine hastalık getirir. Hz. Peygamber (asm) mideyi dolduruncaya kadar yemenin, ne kadar kötü ve zararlı olduğunu bir cümle ile ne güzel ifade etmiştir:

"Ademoğlu, karnından daha şerli bir kap doldurmamıştır."(2)

Yani insanın doldurduğu en kötü şey, karın dolusu yemesidir, demiştir.

Kaynaklar:

1. İbn Mace, Et'ime, 50.
2. Tirmizi, Zühd, 47.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun