Bazı çevreler Hz. Ali'nin ölmediğini, İbn-i Mülcem'in öldürdüğü şahsın -hâşâ- onun (ra.) kılığına girmiş bir şeytan olduğunu iddia ediyorlar. Bu iddiaya ne dersiniz?

Tarih: 15.05.2006 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bu iddia, İbn-i Sebe’nin köhne hurafelerinden biridir. Hz. Ali (ra.)'ye “ulûhiyet” isnat eden bu adam, onun vefatı üzerine bu safsatayı ortaya atarak, taraftarlarını buna inandırmayı başarmıştır.

Maalesef o zaman -hakkı bâtıldan, hayrı şerden ayıramayan- birtakım cahil kimseler, bu hurafeye kapılmışlardı. Bu kimseler, İbn-i Sebe’nin sözlerinin, Kur’ân-ı Kerim’in ölçülerine ve Peygamberimizin (asm.) tebliğ ettiği hakikatlere ne kadar ters düştüğünü, maalesef muhakeme edememişlerdi.

Hâlbuki, İbn-i Sebe’nin bu iddiasının sadece Kur’an’a değil, akıl ve mantığa, ilim ve hikmete de ne kadar zıt olduğu gayet açıktır.

Evvela, Peygamber Efendimizin (asm.) âleme teşrifinden sonra, şeytanın insan suretine girmesi yasaklanmıştır. Diğer taraftan bu iddiayı ortaya atan veya onlara kapılan kimseler, şu sorulara ne cevap vereceklerdir?

- Hz. Ali (ra)’in göğe çekildiğini ve İbn-i Mülcem’in onun yerine şeytanı öldürdüğünü, o anda camide bulunan Hz. Hasan ve Hüseyin Efendilerimiz ve diğer sahabeler bilemediler mi?

- Şayet bilemedikleri iddia edilirse, o hâlde, bu seçkin kimselerin bilemediğini, o anda hâdise mahallinde bulunmayan İbn-i Sebe, nasıl oldu da bilebildi?

- Kaldı ki, Hasan ve Hüseyin Efendilerimiz babalarını yaralı olduğu hâlde eve getirip hizmetinde bulunmuşlardı. İbn-i Sebe’nin köhne hurafesine göre, onlar babaları diye şeytana mı hizmet etmiş, onun mu cenaze namazını kılmışlardı?

- İbn-i Mülcem, Hz. Ali (ra.) Efendimizi değil de şeytanı öldürdüyse, ödüllendirilmesi lâzım gelmez miydi? Kendisine neden kısas uygulandı? Hz. Ali Efendimizin çocukları masum birini öldürmekle katil mi olmuş oldular?

Bütün ömrü boyunca Allah’tan azami derecede korkan, Kur’an’ın hükümlerini gerek kendine, gerekse bütün insanlara uygulamakta son derece hassasiyet gösteren, her anı Hakk’ı zikretmekle geçen ve cennet ile müjdelenen bu zâta yapılan böyle bir iftira, şeytanları bile hayrete düşürecek büyük bir zulümdür.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun