Bazı memur ve işçiler sıhhatli günlerinde bile hasta raporu alıp şahsî işleriyle meşgul oluyorlar. Bunların çalışmadıkları günün ücretini hak ettiklerini söylemek mümkün müdür?

Tarih: 15.05.2006 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Belli bir para karşılığında çalışan işçi veya memur, sıhhati yerinde olduğu hâlde şahsî işleriyle meşgul olmak için hasta raporu alıp çalışmazsa, çalışmadığı günlerin ücretini hak etmiş olamaz. Bu karşılıksız bir talep olur.

Bundan anlaşılan odur ki, memur ve işçiler sahte hasta raporu alarak işlerinden uzak kalmamalı, bir mazereti varsa, mazeret izni almayı tercih etmelidirler.

Hasta olmayan işçi, memur, hasta raporu alınca çalışmadığı günlerin karşılığını almaya nasıl hak kazanamazsa, hasta olmayana hasta raporu veren doktor da sorumluluktan kendini kurtaramaz.

Süleymaniye Camii’nin baş imamı merhum Sadık Efendi, namaza erişemediği zamanlarda kendi yerine namazı kıldıranı öğrenince, hemen elini cebine sokup belli miktar çıkardığı parayı uzatarak şöyle dermiş:

"Evlâdım, kıldırdığın namaza tekabül eden para işte bu kadardır. Bunu al, kıldırmadığım namazın parasını almış olmak gibi bir haksızlıktan beni kurtar, yahut da hakkını helâl et!.."

İmamın kıldırmadığı namazın karşılığını almaktan korkması, işçinin, memurun özürsüz olarak çalışmadığı günün ücretini almaktan korkması gibidir...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun