Bazı kuruluşlar, halktan yardım toplamak maksadıyla çekiliş düzenliyorlar. Böyle bir çekilişe katılmakta mahzur var mıdır?

Tarih: 16.05.2006 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Sözü edilen mesele, İslâm'ın, benimsediği bir faaliyet sınıfına girmiyor. Bir çekiliş tertip ediliyor. Belli bir para karşılığında numaralı biletler satılıyor. Ortaya araba, TV ve benzeri eşyalar konuyor, onlara da birer numara veriliyor. O numaralar hangi bilete çıkarsa o eşya ona çıkıyor.

Bu çekiliş kumardan başka bir şey değildir. Bunun piyangodan bir farkı yoktur. Yüzlerce kişi para verip numaralı bilet alıyor. İçlerinden ancak birkaç kişiye eşya çıkıyor, diğerlerinin bekledikleri ellerine geçmiyor, kaybediyorlar. Bundan dolayı da bir üzüntü duyuyorlar.

Kumar da bir tarafın kâr bir tarafın zarar etmesini netice veren bir oyun olarak tarif edilir. Ayrıca bu çeşit meseleler âyette "ezlâm" olarak geçen ve "fal okları" olarak tercüme edilen şans oyunlarına girmektedir. Her türlü şans oyunu da haram kabul edilir.

Bu meselede "yardım bahanesiyle katılma" gibi bir gerekçe ileri sürülse de bu düşünce o çekilişi meşru kılmaz.

Bugün dinî, ilmî ve kültürel faaliyet yapan kuruluş, cemiyet ve vakıflar böyle bir çekilişe itibar etmez, başvurmazlar. Bu tür yollara tevessül edenler, cemiyette hayır yapma hissinin, merhamet duygularının ve iyilik ruhunun söndüğü kanaatini taşırlar. Bundan dolayı teberru toplamak için kumar, şans oyunu ve çekiliş gibi yollardan başka yolların kalmadığını kabul ederler.

(bk. Mehmed PAKSU, Çağın Getirdiği Sorular)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun