Hadislerde, şeytandan korunmanın yollarından birinin de oruç tutmak olduğu ifade ediliyor. Orucun şeytana nasıl engel olduğunu açıklar mısınız?

Tarih: 16.05.2006 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Oruç önemli bir ibadet çeşididir. Oruç şehvete, günaha ve nefsin bir kısım baskılarına karşı bir “kalkan veya bir perde”(1) olması yönünden, şeytana karşı irade gücünü artırıcı bir özelliğe sahiptir. Bu konuda Efendimiz (s.a.v) de, Kadir Gecesi şeytanın faaliyetlerinin kısıtlanıp, insanları ifsat etmesine izin verilmediğini(2), Arefe günü Allah tarafından büyük günahların bağışlanıp, rahmetini yeryüzüne indirmesi sebebiyle şeytanın hor ve hakir olarak öfkelendiğini haber vermektedir.(3)

Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

“Ramazan ayı geldiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve (azgın) şeytanlar zincire vurulur.”(4)

Yukarıda naklettiğimiz hadislere göre, ramazan ayında, şirret cinlerin ve azgın şeytanların zincire vurulduğu belirtilmektedir. Bu sebeple, şeytanlar Ramazan ayında diğer aylara ve günlere nispeten müminlere daha az zarar verebilirler.

Ramazan ayında müminlerin büyük bir ekseriyetince tutulan oruçları, okunan Kur'anları, yapılan duaları, kılınan teravihleri ve diğer nafile namazları hesap edersek, bu hâl şeytanların bu ayda zincire vurulduğunu açıkça göstermeğe yeter.

Dipnotlar:

(1) Buhari, Savm, 2, 9.
(2) Ahmed bin Hanbel, Müsned, V, 324.
(3) İmam Malik, Muvatta, Hac, 81/245.
(4) Buhari, Savm, 425; IV/312; V/411.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun