Namaz İçin Vaktin Önemi Nedir?


Farz namazlar, sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı olmak üzere beş vakittir. Vakit, namazın sıhhatinin en başta gelen şartıdır. Vakit namazları, vakti girdikten itibaren, vaktin sonuna kadar edâ edilebilir. Namazı vaktinde kılmanın büyük sevab ve mükâfatları vardır. İbn-i Mes`ud Hazretleri, Resûl-i Ekrem`e (asm) Allah`ı en çok razı eden amelin hangisi olduğunu sormuş, Resûlüllah Efendimiz de:


"Vakti içinde kılınan namaz" olduğunu ifâde etmişlerdir. Vaktinde kılınan namazın da en faziletli ve sevablı olanı, namaz vakti girer girmez kılınan, vaktin evvelinde edâ edilen namazdır. Hadîs-i şerîfte:


"Namaz vakti nerede girerse hemen kıl! Çünkü fazilet, vaktin evvelindedir" buyurulmuştur. Diğer bir hadîs-i şerîfte ise:


"Namazın ilk vakti, Allah`ın rızası(na); orta vakt(i) Allah`ın rahmeti(ne vesile)dir. Son vakti ise, Allah`ın afvı(na vâbeste)dir" denilmektedir. Vakti içinde kılınmayan namazlar kazaya kalmış olur, kulun uhdesinden sâkıt olmaz. Kaza namazları her ne kadar kulu namaz borcundan kurtarır ise de, vaktinde kılınan namazın verdiği feyiz ve kemâli, uhrevî fayda ve menfaati vermez. Aslında farz namazların ciddî bir mâzeret olmadan vaktinde kılınmayıp sonraya terki, sahibini mes`uliyet altına da sokar. Namazın sonradan kazâ edilmesi her ne kadar namaz borcunu düşürürse de ibâdet vazifesinde ihmalkârlık ve kulluk görevini zamanında yapmamak günahını ortadan kaldırmaz.

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun