Rükû` Ne Demektir?

Avuç içlerini diz kapaklarına yapıştıracak şekilde iki büklüm olmak demektir.


* Yapılışı Nasıldır? Rükû`un en alt derecesi, elleri dizlere yapıştıracak şekilde eğilmektir. Sünnete uygun rükû` ise şöyle yapılır: Vücudun yukarı kısmı, baş dik olarak yere paralel şekilde öne doğru eğilir. Ayaklar kırılmaksızın dik tutularak eller de dizlere konur ve parmaklarla kavranır. Bu arada baş ile arka düz halde bulunmalıdır. Hanımların tam rükû`a varmaları gerekmez. Rükû`a yakın bir şekilde eğilmeleri kâfidir.Oturarak namaz kılan kimse ise, rükû` ederken, alnı dizlere paralel olacak kadar sırtını eğer. Sırtları yere paralel şekilde kanbur kimselerin ise, sadece başlarını eğmeleri kâfidir.


* İmama rükû`da iken yetişip tekbir alarak rükû`a varan kimse, o rek`atı imam ile kılmış sayılır. Fakat imam rükû`da iken tekbir alıp da imam rükû`dan kalkarken rükû`a giden kimse ise, o rek`ata yetişmiş sayılmaz. Namazın sonunda o rek`atı yalnız başına kılar.


* İmama rükû`da yetişen kimse, iki tekbir getirmek zorunda değildir. Allâhü Ekber diyerek namaza girer ve hemen rükû`a eğilir. Bu tekbir ile hem iftitah, hem de rükû` tekbirini almış olur.

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun