Namazın Vâcibleri Nelerdir?


Namazın belli başlı vâcibleri şunlardır:


1 - Namazlarda Fâtiha-i şerîfe`yi okumak. Diğer üç mezhebde Fâtiha okumak farzdır.


2 - Farz olan iftitah tekbîrini Allâhü Ekber şeklinde tam olarak söylemek yalnız Allah demekle yetinmemek.


3 - Fâtiha`ya ilâveten kısa bir sûre veya buna denk üç kısa âyet yahut da uzun bir tek âyet okumak. Buna zamm-ı sûre denir. Zamm-ı sûre, farz namazların sadece ilk iki rek`atinde olur. Nâfile namazlarda ise, bütün rek`atlarda Fâtiha`ya ilâveten sûre okunur. Diğer mezheblerde zamm-ı sûre sünnettir.


 4 - Fâtiha`yı zamm-ı sûreden önce okumak.


5 - Namaz içindeki rükünlerden herhangi birini, meşrû miktarından fazla yapmamak. Meselâ 2 yerine 3 secde yapmamak. Yapılırsa vâcib terkedilmiş olur.


6 - Secdede alınla beraber burnu da yere koymak.


7 - Üç veya dört rek`atlı namazlarda ikinci rek`attan sonra ilk oturuşu yapmak.


8 - Üç veya dört rek`atlı namazlar ile vitir ve öğle namazının sünnetlerinde ikinci rek`attan sonra Tehıyyat`ı okur okumaz vakit geçirmeden üçüncü rek`ata kalkmak. Tehıyyattan sonra kalkılmayıp salâvat ve dualar da okunursa, vâcib terkedilmiş olur, dolayısıyla sehiv secdesi gerekir.


9 - Namazların ilk ve son oturuşlarında teşehhüdde bulunmak, yani Tehıyyât`ı okumak.


10 - Namazın vâciblerinden herbirini yerinde yapıp terk ve te`hire (gecikmeye) uğratmamak. Farzları da te`hir etmemek. Meselâ, kırâet bittikten sonra ayakta gecikmeden hemen rükû`a gitmek gibi... Farzın te`hiri, yani, geciktirilmesi; vâcibin ise terk ve te`hîri, sehiv secdesini gerektirir. Farzın terkedilmesi ise, namazı bozar.


11 - Tek başına namaz kılan kimsenin öğle ve ikindi namazlarında hafî (kendi işitecek kadar) okuması vâcibdir. Gündüz kılınacak nâfile namazlarda da bu şekilde okunmalıdır. Sabah, akşam, yatsı namazları ile gece kılınan nâfile namazlarda hafî de, cehrî (sesli) de okunabilir (*).


12 - İmamın, cemaatla kılınan namazlardan sabah, bayram, cuma, teravih ve vitir namazlarının her rek`atında cehren; öğle ile ikindinin bütün rek`atlarıyla akşamın 3. ve yatsının 3 ve 4. rek`atlarında ise, hafî kırâette bulunması vâcibdir. Akşam ve yatsı namazlarının ilk iki rek`atında ise, cehren okur.


13 - Vitir namazlarında kunut duası okumak ve kunut tekbiri almak. Cemaatla kılınırken hem imam, hem de cemaat kunut duasını içinden okur.


14 - İmamın iftitah tekbîrini sesli alması. Tek başına kılanlar veya imama uyanlar gizli alabilir.


15 - İmama uyan kimsenin Fâtiha ve sûre okumadan susması, imamı dinlemesi. İmama uyan kimse, sadece rükün aralarındaki tesbih ve duaları kendi duyacak şekilde içinden okur.


16 - Namazın sonunda selâm vermek. Yani önce sağ tarafa, sonra da sol tarafa yüz çevirerek   اَلسَّلامُ  Esselâmü demek. Böylece namaz bitmiş olur. Selâm kelimesi üzerine  عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللّهْ  aleyküm ve rahmetullah ilâvesi vâcib değil, sünnettir. Bir görüşe göre de, sadece sağ tarafa selâm verilmesi vâcibdir, sol tarafa ise sünnet. Namazdan çıkmak için sadece bir tarafa selâm vermiş olmak kâfidir. Binâenaleyh, bir tarafına selâm vermiş imama artık uyulmaz.


17 - Namazda ta`dîl-i erkâna riâyet, İmam-ı A`zam ile İmam-ı Muhammed`e göre vâcibdir. 18 - Bayram namazlarının 3`er ziyade tekbirleri de vâcibdir. * * *

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun