4. Mendub Oruç:

Her kamerî ayın 13, 14 ve 15`inci günü tutulan oruçlar menduptur. Bu günlere eyyâm-ı bîz denir. Her haftanın Perşembe ve Pazartesi günleri ve Ramazan`ı tâkib eden Şevval ayında 6 gün oruç tutmak da menduptur. Resûl-i Ekrem`e (asm) Pazartesi günü oruç tutmak hakkında sorulunca,


"Bu, benim doğduğum, Peygamber olarak gönderildiğim ve bana Kur`an indirilen gündür" buyurmuştur. Şevval ayında tutulan 6 gün orucu hakkında ise,


"Kim Ramazan orucunu tutar da sonra ona Şevval`den 6 gün katarsa, bütün seneyi (sevabca) oruçlu geçirmiş gibi olur" demiştir... Dâvut Aleyhisselâm`ın yaptığı gibi, bir gün oruç tutup bir gün iftar etmek de menduptur. Bu tarz tutulan oruca Savm-ı Dâvud denir. Resûlüllah Efendimiz:


"Allah indinde en makbûl oruç, kardeşim Dâvud`un orucudur. Bir gün yer, bir gün tutardı" buyurarak ümmetini bu şekilde oruç tutmaya teşvik etmiştir. Şa`ban ayı, oruç tutmak bakımından, en sevablı ve faziletli aylardan biridir. Resûlüllah Efendimiz, hiçbir ayda, Şa`ban ayındaki kadar çok oruç tutmamıştır. Sebebi kendisine sorulunca şöyle izah etmişlerdir:


"Bu ay, Receb ile Ramazan ayı arasında insanların kendisinden gafil oldukları bir aydır. Halbuki o, içerisinde amellerin Rabbü`l-Âlemîn`e arz olunduğu bir aydır. Binaenaleyh, ben, amelimin, oruçlu olduğum halde Allah`a arz olunmasını dilerim."

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun