ERKEK ELİ ÖPMEK

Bir kadın olarak erkeklerin elini öpebilir miyiz? Ya da kimlerin elini öpebilir kimlerinkini öpemeyiz? Mesela yabancı olmakla beraber ihtiyar olan erkeklerin elini öpebilir miyiz?

Öncelikle el öpme geleneğinin her yönüyle iyi bir davranış olmadığını bilmek gerekir. Bu bir dini tavsiye değil, bir örf meselesidir. Ama yine de babanın ve arada mahremiyet yoksa hocanın ve âlimin eli, onların konumuna saygı olmak üzere öpülebilir. Aralarında mahremiyet bulunan karşı cinsler, birbirlerinin ellerini öpemezler, genel kaide budur. Ancak çok yaşlı kadınların elini, yabancısı da olsa, Erkeklerin sıkabileceğine dair uygulama ve görüşler vardır.(bk. Ibn Hümâm, Fethu'1-Kadîr VNI/98)

Ama erkek ne kadar yaşlı olursa olsun, yabancısı olan kadınlar, onun elini sıkamaz ve öpemezler. Bûnda elbette hikmetler vardır. Bir defa erkekler yaşlansalar dahî kadınlara karşı gönül ilgileri kesilmez. Halbuki, yaşlı kadınlar öyle değildir. Bundan olacak ki, Kurân-ı Kerim'de kadın için : "Nikâh beklentisi olmayan (yaşlı) kadınların, süslenip kendilerini teşhir etmedikten sonra, (erkeklerin yanında) dışlık(Âlûsî XVNI/216) elbiselerini çıkarmalarında bir günahları olmaz. Ama (yine de çıkarmayıp) iffetli olmaları kendileri için daha iyidir." (K. Nûr (24) 60) denir ve yaşlı kadın, yaşlı olmayandan ayrılırken, yaşlı olan erkek bu konuda yaşlı olmayandan ayrılmaz.

Böyle olunca:
1- Çocuklara ve özellikle de kız çocuklarına, rastgele herkesin elini öpme alışkanlığı vermek, övülecek bir şey değildir.
2- "Müstehât" (arzu duyulabilecek) yaşına gelmiş bir kız kendine nikâhı düşebilecek hiç bir erkeğin elini öpemez.
3- Kadın, nikâhı kendisine ebediyyen haram olan erkeklerin (kayınpederi, amcası, dayısı, kardeşi, Babası... gibi) elini "fetva" olarak öpebilir, ama Babası dışındakilerin elini öpmemesi daha güzel ve takvâya daha uygun olur.
4- Kadın bir erkeğin elini sırf ihtiyar olduğu için öpemez ama, ihtiyâr kadınların elini yabancısı olan erkekler bazılarına göre öpebilir, ancak öpmemeleri daha güzel olur.

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun