KIRAETTE BİR YANLIŞLIK OLURSA NAMAZ FESADA GİDER Mİ?

Ma`na değişecek şekilde bilerek bir kelime değiştirilirse namaz fesada gider. Yalnız medhusenayı ifade eden kelime, ayrı manayı ifade eden diğer bir kelime ile değiştirilirse doğru olmamakla beraber namazı fesada gitmez. Ama bilerek değil hata ile bir kelime değişirirse, yani kıraette mevcut olan kelime ile yerine söylenen kelime arasında fazla bir ayrılık bulunur ve Kur`an`da benzeri bulunmazsa mesela gurab kelimesinin gubar kelimesiyle değişmesi gibi bilittifak namaz fesada gider. Ama manayı fahiş bir şekilde değiştirdiği halde benzeri Kur`an-ı Kerim`de varsa "alım ve hakim kelimeleri gibi” İmam-ı A`zam ile Muhammed`e göre yine namaz fesada gider. İmam Ebu Yusuf`a göre ise namaz fesada gitmez.

Kur`an-ı Kerim`de benzeri olmaz fakat mana değişmezse İmam-ı A`zam ile Muhammed`e göre namaz fesada gitmez. Ebu Yusuf`a göre gider. Demek İmam-ı A`zam ile İmam Muhammed mananın sıhatine bakarlar. Manaya bakar yani böyle bir kelime Kur`an-ı Kerim`de varsa mana değişsin değişmesin namaz sahihdir. Fakat kıraette bir kelime değil, bir harf sehven değişirse; şayet kaf ve kaf veya sin ve sa harfleri gibi mahreçleri birbirine yakın harfler ise namaz fesada gitmez. Yoksa İmam-ı A`zam ile Muhammed`e göre bozulmaz. Ebu Yusuf`a göre bozulur. Şayet mana değişir ama böyle bir kelime Kur`an-ı Kerim`de varsa Ebu Yusuf`a göre bozulmaz. İmam-ı A`zam ile Muhammed`e göre bozulur. Yanlışlık i`rabda veya uzatma veya kısaltmada olursa mana bozulmazsa namaza halel vermez. Mana bozulursa Ebu Yusuf`a göre fesada gitmez. İmam-ı A`zam ile İmam Muhammed`e göre fesada gider.

Bir ayet başka bir ayet yerine okunsa; şayet vakıf yapılır sonra başka bir ayete başlansa zarar vermez. Ama vakfe yapmadan başka bir ayet okunsa mana bozulursa namaz fesada gider, yoksa gitmez. Yalnız sehven fahiş bir yanlış ile okur sonra dönüp tashih ederse namaz fesada gitmez.


Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun