Müzik ve İlahi
İçerikler
- İlâhi ve mevlidin kaynağı nedir? "Koro halinde söylenen ilâhî ve mevlid gibi manzumelerin Hıristiyanlıktan kaynaklandığı öne sürülüyor. Bunun doğruluk derecesi nedir?"
- İmam Şafi Hazretleri, çok fazla eğlence, şarkı ve müzik dinleyenin ve boş hayale kapılanın şahitliği kabul olmaz, demiş midir?
- Teravih namazından sonra ilahi okumak bidat mıdır? Bidatlar hakkında bilgi verir misiniz?
- Gusül abdestinde ağız ve burnun yıkanmasının farz olduğuna dair ayet veya hadis var mıdır?
- "Daru'l-harb olan yerdeki Müslüman olmayanların malları ve kadınları Müslümana helaldir." sözü doğru mudur?
- "Beş tür hayvanı gördüğünüz her yerde öldürebilirsiniz. Fare, akrep, karga, çaylak ve yırtıcı köpektir." Bu hadisi açıklar mısınız?
- Gusül abdesti alırken yellenmek guslü bozar mı?
- Vatan-ı ikamette bulunan bir kimse, sefer mesafesinden az bir yere gidip bir süre kaldıktan sonra dönse, on beş gün kalmaya niyet etmeli midir?
- İmam Gazali'nin hiç bir çalgıya izin vermediği doğru mudur? Musiki konusunda Gazali'nin görüşü nedir?
- Gusül abdesti alırken, gelen akıntılar gusle engel olur mu?
- Bazı düğünlerde ilahi eşliğinde oynanılıyor; halay çekiliyor. İlahi ile oynamamızda bir sakınca var mı?
- Gayri müslim ülkede (mesela Fransa'da) şaraplık üzüm kesiminde / hasadında çalışmak caiz midir?
- Kadın, yabancı kör (âmâ) erkelerin yanında tesettürsüz bulunabilir mi?
- Şiir yazmak veya okumak, şiirlerle ilgilenmek günah mıdır veya ne derece dogrudur?
- Dinimize göre bir kız veya kadın tesettüre riayet edebildiği ve erkek-kadın karışık olmayan bir okulda, dini olmayan alanlarda eğitim almak istiyorsa, babası veya evliyse kocası buna engel olabilir mi?
- İbni Haceri Mekki’nin "ibadetleri müzikle yapmak, ilahileri müzikle söylemek küfre sebep olur.” sözünü nasıl anlamak gerekir? Müzikle ilahi söylemek günah mıdır?
- Çalgılı müziklerin dinlenmesi hususunda hadisler ve İslam alimlerinin görüşleri nelerdir?
- Dinimizin müzik dinleme ve eğlenme konusundaki ölçüsü nedir?
- Halıya bulaşan necaset namaza mani midir? Sadece necasetin olduğu yerde mi namaz kılınmaz, yoksa odanın tamamın da mı? Bezle silinirse temizlenir mi?
- "Kim (din) kardeşine bir özür beyan eder de kardeşi bunu kabul etmezse, onun üzerinde meks sahibinin günahı kadar vebal olur." hadisini açıklar mısınız? Mutlak olarak her özür kabul edilmeli midir?
- Coca Colanın İsrail ordusuna yardım ettiği doğru mu?
- Dinimizin müzik dinleme konusundaki ölçüsü nedir? Bazı ilahi ve ezgiler var ki sanki bazen dünyevi bir müzikmiş gibi...
- Müzik dinleyenlerin kulağına kızgın kurşun döküleceğiyle ilgili hadis var mı?
- Rüyadan dolayı mesuliyet olur mu? Rüyadaki vesvese: Rüyalarımda dine ve Allah'a karşı kötü şeyler çıkıyor ağzımdan. Sabah kalkıp bu rüyayı hatırlayınca bütün moralim bozuluyor, bu laflarım için tövbe ediyorum. İnsan rüyasından sorumlu olur mu?
- İlahi söyleyen şarkıcılar, şarkı söylerken günah işliyorlar mı?







