Dört mezhebe göre, sabah namazını, ne zaman kılmak gerekir; vaktin evvelinde mi yoksa güneşin doğuşuna yakın bir zamanda mı?..

Tarih: 29.09.2006 - 14:30 | Güncelleme:

Soru Detayı

Sabah namazı ile ilgili olarak yıllardır imsak vakti girdiğinde kılacaksak bile bir on dk beklemenin ve sabah namazının son yarım saat kılınmasının daha hoş ve uygun olduğu rivayetleri var. Bu konudaki faziletler nelerdir?.. Konu ile ilgili hadis ya da benzeri bir bilgi var mıdır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Sabah namazını, vaktin evvelinde mi yoksa güneşin doğuşuna yakın bir zamanda mı kılmak gerektiği hakkında İslâm âlimleri, değişik hadisleri ölçü alarak, farklı görüşler ileri sürmüşlerdir.

Meselâ, Hz. Aişe (ra)'nin rivayet ettiği

"Rasûlüllah sabah namazını kılarlardı da, mü'minlerden kadınlar 'mırt' denen örtüleriyle kapanarak hazır bulunurlar; sonra evlerine dönerlerdi ki, onları kimse tanıyamazdı."

hadisini yorumlayan Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelî alimleri, kadınların tanınmamasının nedeni olarak karanlığın koyuluğunu kabul ederler; bundan dolayı da sabah namazının efdal vaktinin karanlığın hakim olduğu ilk vakit olduğu kanaatine varırlar.

Hanefiler ise, kadınların tanınmamalarının nedeni olarak karanlığı değil, onların bütün vücutlarını kapatmalarını gösterir; bundan dolayı da güneşin doğmasına yakın olan alacakaranlıkta kılınmasının daha faziletli olduğunu kabul ederler.

Hanefileri destekler nitelikteki bir diğer hadis de şöyledir:

Ebu Berze bildiriyor:

"Hz. Peygamber (asm) sabah namazını her birimiz yanında oturanı tanıyacak kadar aydınlık olduğu zaman kıldırır, bu namazda altmıştan yüz ayete kadar okurdu..." (Tecrîd-i Sarih, Tercümesi, II/485).

Ancak, hadis-i şerifte dikkat edilmesi gereken bir nokta, altmış ila yüz ayetin okunduğu sabah namazının güneş doğmadan önce tamamlanabilmesi için Hanefilerin dışındaki üç fıkıh ekolünün görüşüne uygun olan karanlıkta başlanması gerekir.

Bir başka hadiste de yine Hz. Peygamber (asm)'in sabah namazını karanlıkta kıldırdığı rivayet edilmektedir. Bütün bu değişik görüşlerin Hz. Peygamber (asm)'in değişik zamanlardaki uygulamalarına uyduğu bir gerçek olduğuna göre, sabah namazını karanlıkta kılmaya başlayıp uzun okuyuşlarla uzatmak ve ortalık ağarırken bitirmek herhalde sünnete en yakın bir tercih olur.

İlave bilgi için tıklayınız:

Sabah namazının vakti ne zaman başlar ne zaman sona erer?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun