Enflasyon teorisi Allah’ı reddeder mi?

Tarih: 13.04.2023 - 20:05 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Enflasyon teorisi nedir, Allah’ın varlığını ve birliğini reddeder mi nedir bu teori?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Enflasyon teorisine Kozmoloji teorisi de denir.

Bu teori ile kâinatın ilk teşekkülünün ne şekilde ve nasıl olduğu açıklanmaya çalışılır. Bu teori ya da görüş yeni değildir. 1980’li yıllarda gündeme gelmiştir. Yani yaklaşık 40-45 yıllık bir mazisi vardır. Bu aynı zamanda Big Bang (Büyük Patlama) teorisi olarak da bilinir.

Bu görüşe göre kâinat, sıfır hacimde ve çok fazla yoğunlukta ve trilyonlarca derece sıcaklıkta bir gaz bulutu tarzında büyük bir patlama ile 1/1036 saniye içinde yokluk âleminden bu varlık âlemine çıkarılmıştır. Yani 10 rakamının önüne 35 tane sıfır koyacaksınız. Bir saniyeyi bu çıkan sayıya böleceksiniz. İşte o kadar kısa bir süre içinde kâinat yaratılmıştır. Buna siz bir an da diyebilirsiniz.

Kısa sürede bu varlığın sıcaklığı düşüyor. Sıcaklık atom altı parçacık dediğimiz piyon, miyon ve kuarkların meydana gelebileceği sıcaklığa kadar düşünce bu atom altı parçacıklar yaratılıyor. Sıcaklık biraz daha düşünce bu atom altı parçacıkların birleştirilmesiyle atom teşekkül ediyor. Sıcaklığın düşüşüne bağlı olarak atomdan moleküller, moleküllerden yıldızlar ve galaksiler yaratılıyor. Yaratılan bu galaksiler uzayda belirli bir hızla birbirinden uzaklaştırılıyor ve aynı zamanda galaksi içindeki yıldız ve gezegenler belirli süratlerde kendi etraflarında döndürülüyor.

Bizim içinde bulunduğumuz galaksi Samanyolu galaksisi veya Kehkeşan’dır. Bunun içinde en az iki yüz milyar yıldızın varlığı kabul edilir. Güneş bu yıldızlardan birisidir. İçinde bulunduğumuz bu galaksi ekmek somununa benzer. Yani elips şeklindedir. Bunun uzun ekseni 100 bin ışık yılı, kısa ekseni 30 bin ışık yılıdır.

Bilindiği gibi ışığın saniyedeki hızı 300 bin kilometredir. Bu hızdaki bir ışık, uzun eksenin bir ucundan öteki ucunu yüz bin yılda gitmektedir. Bizim Samanyolu galaksisine benzeyen uzayda yüz milyarlarca galaksinin varlığı kabul edilmektedir.

Bize en yakın galaksi Andromeda galaksisidir ve bize 15 milyon ışık yılı uzaklıktadır.

İşte karşımızda aklımızın alma ve anlama sınırlarının ötesinde muhteşem bir kâinat var.

Şimdi sorunuzun ikinci şıkkına gelelim:

- Enflasyon teorisi Allah’ın varlığını ve birliğini reddeder mi?

Madem bu kâinat var. O hâlde eser ustasız olmayacağına göre bunu yokluk âleminden varlık âlemine çıkaran, galaksileri yaratıp idare eden, bizim galaksimizde de dağları, bağları, denizleri, havayı, bitkileri ve insanları yaratan birisi gerekmez mi?

Yeryüzünün en akıllı ve şuurlu varlığı biziz. Bu âlemi yapsak biz yapacağız. Hâlbuki bizim kendi vücudumuza sözümüz geçmiyor. İnsanda ortalama 50 trilyon hücre var. Bir hücrede her saniye üç bin değişik reaksiyon meydana getiriliyor. Bir saniyede vücudumuzda meydana gelecek değişiklik: 50 trilyon x 3000 =….. kadardır. Bunun bir tanesi hatalı olsa hayatımız tehlikeye girecek.

Yeryüzünün en akıllı ve kudret sahibi olan insanın kendi vücuduna sözü geçmezse, başkası onun vücudunda tasarruf yapıyorsa, bu muhteşem kâinatta da bizde de tasarruf eden sonsuz ilim irade ve kudret sahibi birisi gerekmez mi?

İşte o Allah’tır. İnsanlar Allah demese de bütün kâinat bu varlığıyla ve güzelce idare edilmesiyle Allah’ın varlığını ve birliğini Güneş gibi gösteriyor.

Peki, bazıları Allah’ın varlığını niçin görmüyor ve inkâr ediyor?

Onlar Allah’ı baştaki maddi gözle görmek istiyorlar. Halbuki her organın görmesi ayrıdır. Bülbülün sesini kulakla, çorbanın tuzunu dille, taşın sertliğini elle görürüz. Allah’ın varlığı da akıl gözüyle görülür.

Bir eser ustasız, bir harf katipsiz olmadığı hâlde, şu muhteşem kâinat nasıl sahipsiz olur?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun