Farklı ırk ve kültürden evlenmenin faydası var mı?

Tarih: 13.11.2023 - 10:39 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Farklı etnik kökenlerden/ırklardan insanlarla evlenmenin caiz olduğunu biliyorum, ancak bunun manevi açıdan ve toplum düzeyinde faydaları var mı?
- Sık sık diğer etnik kökenlerden kadınlarla evlenmeyi düşündüm, kendim Türküm ve sık sık Arap kadınlarına âşık oldum, okula birlikte gittiklerim gibi.
- Bazılarının hiçbir zararı yok dediğini duyuyorum, bazılarının ise uyumsuzluğa neden olmamak için önlem alınması gerektiğini söylediğini duyuyorum, ancak açıklığa kavuşturur musunuz?
- Ayrıca bir evliliğin farklı kültürlerden bireylerden oluşmasının bireye, aileye ya da topluma faydaları var mıdır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İslam’a göre, evlenme yeterliliğine sahip reşit bir Müslüman erkek, yine reşit olan Müslüman bir kadınla veya Ehl–i kitap bir kadınla rıza ile evlenebilir. Dinen buna engel bir şey yoktur. Ancak burada “evlilik izni” her farklı etnik kökenden / ırktan birisi ile evlenmek için değildir, örneğin ateist bir kadınla evlenemez.

Müslüman bir kadın ise sadece Müslüman bir erkekle evlenebilir, Müslüman olmayan bir erkekle evlense bile nikâh geçersizdir.

Bilindiği gibi, İslam’da farz, sünnet, haram, helal gibi kesin hükümlerin yanında uyulmasında fayda görülen tavsiyeler de vardır. Bu çerçevede İslam dini huzurlu bir evlilik için çiftlerin birbirine denk olmasını tavsiye eder. Burada birinci ölçü dini denkliktir.

Huzurlu bir evlilik için, eşler birbirine ne kadar çok benzerse, mutlu bir evlilik yürütme ihtimalleri de o kadar artar. Aynı kültürel kodları taşıyanlar hâliyle birbirine daha çok benzer.

Ancak bu benzeme, mutlu bir evlilik için tek şart değildir, ama en önemlilerinden birisidir. Çünkü olay ve olgulara, durumlara, insanlara ve insan davranışlarına aynı gözle bakabilmek; aynı olmasa bile benzer kültürel değerlerle bakmak evliliği daha uyumlu ve huzurlu yapar. Zira “insanın düşünce kalıpları ve zihinsel şartlanmaları çocukken içinde yetiştiği kültürün etkisiyle şekillenir ve davranışlarına yansır.

Bundan dolayıdır ki farklı kültürel değerlerle biçimlenen çiftler aynı olaya ve davranışa farklı, hatta yanlış anlamlar verilebilir. Bu da sık sık çatışmalara yol açar. Çünkü yanlış anlaşılan değerlerimiz, ahlakı normlarımız da evlilik hayatında çiftleri ciddi bir çatışmaya sokabiliyor.

Bunun dışında kişinin içinde yetiştiği kültür, aynı zamanda yemek-içmek ve boş vakit geçirmek gibi birçok eylemini de biçimlendirir. Farklı kültürlere sahip olan eşler, bu konularda da ortak noktada buluşamazsa, yine ciddi fikir ayrılıkları yaşayabilirler.

Bu çerçevede bilmeniz gereken en önemli şey; temel hayat felsefenizde, dünya ve ahiret huzuruna bakışınızda birbirinize benzeyip benzememenizdir. Veya farklılıklara bakışınızda ne kadar toleranslı olup olmadığınızdır.

Eğer bir erkeğin evleneceği kişi Yahudi veya Hristiyan bir kadın ise, dini vecibelerini nasıl yapacağı, çocuğu dünyaya geldiğinde kimin dini inancına göre ve kim tarafından eğitileceği önemli bir konudur.

Veya evleneceğiniz kişi Müslüman ama farklı milletten ise, eşinizin milli meselelere karşı duyarlılığı var mıdır? Mesela bayrak, vatan ve millet gibi değerlerimizi ne kadar sahiplenip, doğacak çocuğuna bu şuuru verecektir?

Bu gerçeklerden dolayı kültürel ve dini davranışların aile içinde nasıl düzenleyeceği önemlidir.

Mesela kök aile ile ilişkileriniz nasıl olmalıdır, kadın ve erkeğin aile içindeki rolleri neye göre düzenlenmelidir, paranın kazanılması ve harcanması nasıl yapılmalıdır?

Bunların yanında ailelerin de uyumu esastır. Çünkü kişi evlendiği zaman sadece bir insanla evlenmiyor, onun ailesi ve birinci derecede yakınlarıyla da bir anlamda evlenmiş oluyor. Evlenen kişi aileye uyum sağlayamaması ve kültürel çatışma yaşaması durumunda doğrudan evlilik huzuru bozulabilir.

Farklı kültürlere veya dinlere mensup gençlerin yapmış oldukları evlilikler, ailelerin karşı çıkması durumunda çok büyük sorunlar doğuruyor. Olayların aldığı boyut, bazen gazetelerin üçüncü sayfasında yer alacak kadar vahşete dönüşüyor.

Bundan dolayıdır ki İslam dinine göre eğer, evlenilecek kişi, ailenin şeref ve onuruna zarar verecek birisi ise, anne-babanın bu evliliğe karşı çıkma hakkı var.

Bu ve benzeri sorunlardan dolayı evlilik danışmanları, aynı din ve benzer kültürel kodları taşıyanlardan birisi ile evlenilmesini tavsiye etmektedirler.

Fraklı kültürler ve dinden birisi ile evlenmenin zorlukları yanında elbette ki artıları da söz konusudur. İki kültürlü ve iki dilli yaşamaya, hoşgörülü ve anlayış geliştirmeye katkısı vardır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun