Gen modifikasyonu caiz olabilir mi?

Tarih: 30.04.2024 - 20:04 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bir insanın fiziksel hastalığını muayene etmek için gen modifikasyonu caiz olabilir mi?
- Son zamanlarda gen düzenleme cihazları ortaya çıktı. Bunlarla insan geni üzerinde oynamak mümkündür.
- Normalde Allah’ın yarattığını değiştirmek haramdır lakin bir insanın fiziksel, bedensel hastalığını gen modifikasyonu ile gidermek mümkün olacaksa bunu yapmak caiz olur mu?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Gen modifikasyonu bir hastalığın tedavisi için gerekli olursa caizdir, tedavi dışında caiz olmaz.

Fıtraten insanoğlunda (ve başka canlılarda) büyük çoğunluğu gelecek hayatın seyri için özel ve güzel haritalar denilebilen genlerdeki pusulalarla yaratılmış olmakla beraber, bildiğimiz ve bilmediğimiz birçok hikmetin gereği olarak hayır haritasına şer yollarını da yapabilir.

Böylece, Allah bununla ilmini, hikmetini, sanatını, kudretini göstermek istiyor. Şayet bunlar olmasaydı, bugünkü tıp sanatının bu kadar gelişmesi ve ilahi sanatın ne kadar harika olduğunu bilmeye imkân var mıdır?

Nitekim Allah hem hastalık verir hem de onun tedavi edilmesini ister. Peygamber (asm) Efendimiz de “Tedavi olun, şifa bulun.” diye buyurmuştur. (bk. Tirmizî, Tıbb, 2)

Bütün bu açıklamalardan anlaşılıyor ki, lüzumsuz yere, kişinin genlerini değiştirmeye çalışması, organlarını koparıp atması caiz olmamakla beraber, gerekli olduğunda tedavi maksadıyla böbreklerini birisine bağışlaması maslahat olduğundan caiz olduğu gibi, genlerin de bu “ehven-i şer” prensibi içerisinde ontolojik veya çevresel etkiler sebebiyle pusulasını şaşırmış gibi, zararlı bir yoldan döndürülmesi için Gen modifikasyon işlemi de caiz olur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 61
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun