Günde 5 defa abdest almak yüzümüze ve kulağımıza zarar verir mi?

Tarih: 28.10.2018 - 20:02 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Günde 7 ve 8 kere yüzü yıkamak zararlı olduğunu söyleyenler var. Ayrıca 5 defa kulağı yıkamak kulakta kaşıntıya sebep olur ve kulak için zararlıdır diyenler var.
- Onlara cevabımız nasıl olmalı?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hayır, zarar söz konusu değildir. Aksine sağlık için çok faydalıdır.

Her şeyden önce abdest bir ibadettir ve Allah tarafından emredilmiştir. İnsanı yaratan da Allah olduğuna göre, demek ki abdestin insan için hem dünyevi ve hem de ahirete bakan faydaları vardır. Bu faydaların bir kısmını ilimle tespit mümkündür.

Ancak hepsini nasıl bileceğiz?

Özellikle ahirete bakan fayda ve sevaplarını bilebilmek zordur. Bu konuda felsefecileri ve bazı ateistleri dinlediğimiz kadar Allah’ı ve peygamberini de dinlemeliyiz. 

İşte bir hadislerinde Peygamberimiz (asm) abdest hakkında şöyle buyuruyor:

“Şüphesiz ki benim ümmetim, kıyamet gününde, abdest izlerinden dolayı yüzleri nurlu, elleri ve ayakları parlak olarak çağırılacaktır. Yüzünün nurunu artırmaya gücü yeten kimse bunu yapsın.” (Buhârî, Vudû 3)

İnsan vücudunda hastalık ve yaralanma varsa, o zaman zaten İslamiyet onun üzerini mesh etmeyi tavsiye ediyor. Hatta meshetmek de zarar verecekse, o da yapılmaz.

Örneğin bir kimsenin kulağında mantar teşekkül etmişse, ona göre doktor tavsiyesiyle hareket edebilir.

Yoksa normal vücut azaları abdestle hasta olmaz.

Abdest, yüce Allah’ın emirlerini yerine getirmek için huzuruna çıkmaya hazırlıktır. Namaz için, Kur’an’ı okumak için, tavaf için hazırlıktır.

Abdest, bazı organların yıkanması gibi sadece dış temizlikten ibaret değildir, maddi ve manevi kirlerden arınmadır.

Abdestin ilmî olarak ispatlanan faydalarından bazılarına kısaca işaret edelim:

1. İnsan vücudu üzerinde yaklaşık 700 Biyolojik Aktif Nokta (BAN) bulunur. Bunlardan 66 tanesi “Agresi Noktası” olarak adlandırılan ekstra aktif noktalardır. 66 agresi noktasından 61’i abdest azalarında yer almaktadır.

Abdestte azalar yıkanırken BAN faaliyete geçer, agresi noktaları denge kazanır. Bu sebeple abdestteki sırayı bozmamaya özen göstermek gerekir.

2. Yüz yıkanırken mide, bağırsaklar, safra kesesi, idrar yolları, sinir sistemi uyarılmış olur.

3. Kollar yıkanırken, bağırsaklar, kalp, akciğerler, idrar yolları ve kan dolaşımı uyarılır.

4. Kulaklar, yaklaşık 100 BAN’ın yer aldığı ve hemen hemen bütün organlarla bağlantılı olan bir komuta merkezidir. Kulaklar mesh edilirken bütün organlar uyarılmış olur.

5. Ayaklar yıkanırken hormon dengesini sağlayan, büyümeyi kontrol altında tutan hipofiz, böbrekler ve hemen hemen bütün organların faaliyetini etkileyen BAN uyarılır.

6. Abdestte akupunktur noktalarının uyarılmasıyla vücutta enerji ve kan dolaşımı kolaylaşır, vücudun direnci artar, bağışıklık sistemi güçlenir. Ateş yükselince soğuk su ile abdest almak, ateşi 1,5-2 derece kadar düşürür.

7. Abdest tansiyonu düşürür, baş ağrısını hafifletir, uyuklamayı, yorgunluğu ve öfkeyi giderir. Soğuk su kullanmak, abdestin ve guslün faydalarını artırır. Peygamberimiz (asm) ashabına abdest için ılık su tavsiye ederdi.

8. Her abdestte misvak kullanmak çok önemlidir. Misvak dişlerden ziyade diş etleri için önemlidir. Çünkü her bir dişin dibinde farklı organlarla bağlantılı ikişer akupunktur noktası bulunur.

9. Misvak akupunktur noktaları vasıtasıyla, dişetlerine 28 sinirle bağlanan beynin, 5 duyu organı ve sinüslerin, kasların, iç organların ve üreme organlarının görevini dengeler.

10. Misvak kaslarda ağrıyı azaltır, dişeti hastalıkları ve diş çürümelerini önler. Ağızdaki zararlı mikropları öldürür, faydalıların yaşamını kolaylaştırır, akıl sağlığını ve hafıza kuvvetini son nefese kadar korur. Misvağın etkisi kullanıldıktan sonra 48 saat süreyle devam eder.

Misvak kullanmak sünnettir.

11. Her gün, el yüz ve ayaklarımız pek çok yere temas ediyor. Bu temasla pek çok mikrop el ve ayaklarımıza bulaşır. Günde beş defa elleri, yüzü ve ayakları yıkamak bizi mikroplardan temizler.

12. Ağız ve burnumuz mikropların vücudumuza girdiği en önemli yerlerdendir. Buraların sık sık temizlenmesi bizleri mikroplara karşı korur.

13. Yüzün yıkanması da cildi kuvvetlendirir, baştaki ağırlığı ve yorgunluğu hafifletir. Damarları ve sinirleri harekete geçirir. Devamlı abdest alanın, yaşlansa bile, yüzündeki güzellik, tazelik gitmez.

14. Gusülle vücut eski zindeliğini kazanır. Vücudu belirli aralıklarla yıkamak, koruyucu hekimlik yönünden çok önemlidir. Dinimiz, bekar da olsa, her cuma günü gusletmeyi özellikle tavsiye etmektedir.

15. Vücutta bir statik elektrik dengesi vardır. Bu elektrikî yük, öfkelenince normalin 4 katına, cünüp olunca 12 katına çıkar.

Günümüzde kızılötesi ışınlarla dış derinin fotoğrafları çekilmiş, bu fotoğraflarda, ilişkiden sonra, vücudun bütün yüzeyinin fazla statik elektrik tabakasıyla örtüldüğü tespit edilmiştir.

Yıkanınca su zerreleri, olumsuz elektrik gerilimini alarak, vücudu topraklayıp, yeniden normale döndürüyor. Bu açıdan gusül, tıbbî yönden de yapılması gereken bir temizliktir.

16. Abdest ve gusül, vücudun kan dolaşım mekanizmasına katkıda bulunduğu gibi, kan yapımında görev yapan lenf sisteminin uyarılıp harekete geçmesine de yardımcı olur.

17. Toprakla yapılan teyemmüm de vücuttaki statik elektriği büyük ölçüde yok eder.

18. Ayakların gün boyu beli aralıklarla yıkanması varis oluşumunu engeller.

İlave bilgi için tıklayınız:

Abdestin hikmetleri ve yıkanması gereken yerlerin önemi nedir ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun