Günümüzde İslamî konularda sünnete müracaat şart mıdır?

Tarih: 13.06.2020 - 14:28 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Günümüzde İslamî konularda öne çıkan konulardan biri, sünnetin delil olup olmaması meselesidir. Kur'an-ı Kerim'de şu ayet ve benzerleri varken bunu tartışma konusu yapmak, aklıselimle bağdaşır bir durum değildir:

 فَاِنْ تَنَازَعْتُمْ ف۪ى شَىْءٍ فَرُدُّوهُ اِلَى اللّٰهِ وَالرَّسُولِ اِنْ كُنْتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللّٰهِ وَالْيَوْمِ اْلاٰخِرِۜ ذٰلِكَ خَيْرٌ وَاَحْسَنُ تَاْو۪يلاً۟ ...

“... Herhangi bir hususta anlaşmazlığa düştüğünüz takdirde, Allah’a ve ahiret gününe gerçekten inanıyorsanız, onu Allah ve Resûlüne arz edin. Bu, daha iyidir, sonuç bakımından da daha güzeldir.” (Nisa, 4/59)

Ayette emredilen durum, Müslümanlar arasında tartışmalı bir konu olduğunda, bunu Allah ve Rasulüne arzetmektir. Allah'a arzetmek, Onun kitabı olan Kur'ana arzetmektir. Peygambere arz ise, hayatta iken doğrudan kendisinedir, vefatından sonra ise Onun sünnetine ve hadislerinedir. (Beydavi, Envaru't-Tenzil ve Esraru't-Te'vil, I, 220-221)

Mesela, kabir azabının olup olmadığı zaman zaman tartışılır. Bunu önce Kur'ana arzederiz. Kur'an'da bazı ayetler bize kabir azabının olduğuna dair işaretler verir. (Mesela, bk. Enʻâm, 6/93; Tevbe, 9/101; Secde, 32/21; Mü’min, 40/45-46; Tûr, 52/47) Ama bu ayetler başka türlü yoruma açık da olabilir. Bu durumda hadislere bakar ve onlarda çok net bir şekilde kabir hayatının ayrıntılarını görürüz. (Mesela bk. Buhârî, Cenaiz, 87, Ezan, 149; Müslim, Küsûf, 8, Cenâiz, 85, Cennet, 73; Tirmizî, Cenaiz, 70, Kıyamet, 26; Nesâî, Cenaiz, 114; Ebu Davud, Salât, 155)

Bir de şu misale bakalım: Kur'an'da yenilmesi yasak olanlara baktığımızda şu ayeti görürüz:

... اِنَّمَا حَرَّمَ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةَ وَالدَّمَ وَلَحْمَ الْخِنْز۪يرِ وَمَٓا اُهِلَّ بِه۪ لِغَيْرِ اللّٰهِۚ  “O (Allah), size ancak şunları haram kıldı: Meyte (boğazlanmadan ölen hayvan), kan, domuz eti, bir de Allah'tan başkası adına kesilen hayvanlar...” (Bakara, 2/173)

Hz. Peygamber, burada bildirilenler dışında katır, merkep, köpek gibi hayvanlarla; kartal, atmaca, şahin ve doğan gibi yırtıcı kuşların etlerinin haram olduğunu da bildirmiştir. (bk. Buhârî, Zebâih, 28; Müslim, Sayd, 15-16; Ebu Davud, Et’ime, 32; Tirmizî, Sayd, 9-11)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun